Vingårdseventyr i Alfaz del Pi

Vingården Enrique Mendoza ble grunnlagt i 1989. På den korte tiden har Mendoza allerede befestet seg som en seriøs aktør på det spanske markedet, med flere priser på CVen.

Spaniaavisen

Publisert 1. august 2008 18:35

Alfaz del Pi

ALFAZ DEL PI For å ta det viktigste med en gang; Hvis du liker en god rødvin og ikke har besøkt vingården til Enrique Mendoza ennå, og bor i Alfaz-området, vil jeg betegne det som flaut.

Vingården til familien Mendoza er ikke lett å finne. Selv for kjentfolk. Men vi skal prøve å gi en så detaljert veibeskrivelse som mulig:
Kommer du nedover fra Alfaz sentrum mot N-332 i retning Benidorm, skal du ta andre avkjørsel til høyre i rundkjøringen ved Arabi Park. Det står skilt til El Romeral. Men du skal ikke kjøre inn til selve El Romeral. Du skal bare holde deg på veien rett oppover i retning La Nucia. Da vil du etter cirka en kilometer fra Arabi Park få vingården på din høyre side. Det står ikke et eneste skilt til vingården.

Enrique Mendoza holder åpent hus fra tirsdag til lørdag hver uke. Man kan bestille plass for en omvisning med vinsmaking disse dagene enten klokken 10:00, 12:00 eller klokken 16:00. Da får du en guidet tur. Du får smake på de forskjellige vinene til vingården og du får med deg en liten presang hjem.

Selve vinproduksjonen foregår ikke på vingården i Alfaz. Alt som gjøres med vinen før den lagres på tanker og fat skjer i Villena. En liten landsby noen mil syd for Madrid. Der har Enrique Mendoza sine drueranker. Hele 80 hektar med dyret mark.
– Absolutt alt av druer vi bruker dyrker vi selv. Vi bruker avansert teknologi i vår produksjon av druer. Derfor kjøper vi ikke inn en eneste liten drue fra andre gårder. Dette gjør at vi får vinene våre akkurat med den gode kvaliteten vi skal ha. Dessuten dyrker vi druene etter en økologisk metode. Til våre viner bruker vi druetypene moscatel, chardonnay, merlot, petit verdot, cabernet sauvignon, pinot noir, shiraz og monastrel, forteller
kundekoordinator, Yvonne R. Robinson.

Hun har ansvaret for all omvisning på vingården som totalt har 14 ansatte. I tillegg har de seks ansatte på gården sin i Villena.

Enrique Mendoza tilbyr sine under 14 forskjellige vintyper. Alle er lagret på eikefat lagd med eik fra Frankrike og USA. Vinen ligger i gjennomsnitt i ett år på eikefat før den blir tappet over på flasker for videre lagring. I
kjelleren på vingården ligger det cirka 1200 eikefat med vin til enhver tid.

– Vi produserer 6000 flasker vin per dag. Totalt blir dette cirka 350.000 til 400.000 flasker i året. Halvparten av vår produskjon eksporteres til utlandet. Blant annet til USA, Mexico, Japan, Storbritannia og Norge. Resten
selges hovedsakelig i tre områder i Spania. Madrid, Valencia og Cataluña. Vingården går bra. Vi selger ut alt av vår produksjon hvert eneste år, sier Yvonne R. Robinson.