COSTA BLANCA/COSTA DEL SOL
– Mange barn gruer seg til Sydenferien fordi de vet hva som venter. Vi får høre om barn som våkner alene på hotellrommet og ikke aner hvor foreldrene er, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.
Organisasjonen jobber for et tryggere forhold til alkohol i samfunnet, og advarer spesielt mot ferieatferd som kan få konsekvenser for barna. Mens mange voksne forbinder ferie med kos og frihet, får barna et helt annet inntrykk.
Alkovettorganisasjonen får hvert år meldinger fra folk som har vært vitne til at barn lider under foreldrenes drikking på ferie – barn som blir glemt, oversett eller som må bære på en uro de ikke kan sette ord på.
– Vi har fått beskrivelser av barn som gjemmer seg på rommet, eller som forsøker å hindre foreldrene i å kjøpe mer alkohol. Noen barn utvikler nærmest et slags ansvarsfølelse for å få situasjonen under kontroll – en rolle de aldri skulle ha hatt, sier Kaski.
Ifølge henne starter mange denne feriemodusen allerede på flyplassen, hvor første glass gjerne tas før boarding. For mange nordmenn er alkohol en naturlig del av ferieopplevelsen, og i møte med frihetsfølelsen og det varme klimaet endres drikkemønsteret raskt. Voksne som til vanlig er måteholdne, kan plutselig drikke både oftere og mer.
– Kombinasjonen varme, fritid og følelsen av å være langt hjemmefra gjør at mange senker skuldrene og mister noen hemninger. Men det mange glemmer, er at barna ikke har samme evne til å forstå eller takle de endringene. Barn trenger stabile, trygge voksne – også i ferien, sier hun.
Kaski mener nordmenn som bor fast i Spania har en viktig rolle og mulighet til å bidra når de ser noe som ikke stemmer. Hun peker på at fastboende kjenner både konteksten, kulturen og språkene, og dermed kan være en trygg figur i et ellers kaotisk øyeblikk.
– Hvis du ser et barn som virker utrygt, så ikke tenk at det ikke er ditt ansvar. Noen ganger holder det med et blikk, et smil eller et enkelt spørsmål. Det å bli sett av en trygg voksen kan bety mye mer enn man tror, sier hun.
Skulle situasjonen tilsi det, er det flere muligheter til å gripe inn: Ta kontakt med hotellresepsjonen, ansatte i baren eller restauranten – de har ofte erfaring med slike situasjoner og vet hvordan de skal håndtere det. Dersom barnet er i direkte fare, må politiet varsles umiddelbart. Sjømannskirken i Spania er også en ressurs, både for veiledning og som mellomledd til lokale hjelpetjenester. Og man kan alltid ringe Alarmtelefonen for barn og unge på +47 954 11 755 – også fra utlandet og helt anonymt.
– Vi vet at det kan sitte langt inne å blande seg i andres ferie. Men tenk på det slik: Ubehaget du som voksen kjenner på, er ingenting sammenlignet med det et barn kan føle. Og hvis ingen griper inn, er det heller ingen som beskytter barnet, sier Kaski.
Av-og-til håper sommeren 2025 kan bli en litt tryggere høysesong – også for barna. De minner om at ferie ikke er fritak for ansvar.
– Alle barn fortjener en god sommerferie. Det er vårt ansvar som voksne å sørge for at den ikke ødelegges av alkohol, avslutter Kaski.