Varsler krig mot momsøkningen

- Vil ha destruktiv innvirkning, mener handelsunion. 

Spaniaavisen

Publisert 18. september 2009 07:32

MADRID

Forretningsdrivende i Spania er klare til å gå i krigen mot den varslede skatte- og avgiftsøkningen fra regjeringen. Statsminister Zapatero har varslet blant annet økning i IVA, eller moms, for å øke offentlige inntekter med 15 milliarder euro (130 milliarder kroner). Dette må til for å beholde velferdsnivået under resesjonen.

Den spanske handelsunionen, CEC, er mot enhver økning i skatter. Uansett om det gjelder moms, personbeskatning eller bensinavgifter. De advarer nå mot ”en alvorlig reaksjon” hvis man ikke tar hensyn til behovene til industrien.

Les også: – Spania øker momsen med to prosent

I følge CEC vil skattene ha en negativ innvirkning på industri og forretningsvirksomhet. Spesielt gjelder dette små og mellomstore bedrifter. Unionen viser til en rapport fra Citigroup som sier at styringsmaktenes forslag om å øke momsen fra 16 til 18 prosent vil øke prisene og gjøre at det private forbruket går ned.

Sekretæren for venstrepartiet Isquierda Unida, Cayo Lara, var klar i sin tale på spansk radio:
– Man kan ikke snakke om skatteøkning uten å klargjøre om det gjelder avgifter på luksusvarer eller om det gjelder den store majoriteten i befolkningen.
Forslaget om å øke skattene går i motsatt retning av det bystyret i Barcelona har bestemt. Nemlig å fryse alle kommunale skatter i 2010.

Man frykter at avgiftshoppet vil føre til at flere forretninger må gi opp, flere blir arbeidsledig og at den svarte økonomien blomstrer.