Unn deg en tur til kirkeplassen i Altea

Har du ennå ikke vært der er det på høy tid. Kirkeplassen i Altea er en juvel nord på Costa Blanca - spesielt om kvelden når mørket har senket seg.

Spaniaavisen

Publisert 21. mai 2010 05:14

ALTEA

Dette er et like obligatorisk besøk hvis du er nord på Costa Blanca, som et besøk i Holmenkollen er hvis du er en tur i Oslo. Kirkeplassen i Altea er en reinkarnasjon av en spansk festplass. I skikkelig spanske omgivelser.

Når i sommersesongen syder det av liv i området rundt kirken i Altea fra mørket faller på til langt over midnatt. Uterestaurantene tilbyr det meste av mat og drikke. På selve plassen utenfor kirken står bodene tett i tett. Og dette er ikke jallaboder! Her er det seriøse håndverkere som stiller ut sine produkter.

Les også: Altea får gigantisk strandpromenade

Egentlig går det ikke an å beskrive hvor vakker og stemningsfull selve kirkeplassen er. Den må bare oppleves.

Dessuten er det et mangfold av restauranter. Med Oustau som en av de aller beste. Restauranten ligger i sidegaten rett ned til venstre hvis du står med ryggen til kirkeinngangen. Oustau ligger litt tilbaketrukket i en over 200 år gammel bygning. Her får man ypperlig service og mat til priser litt over gjennomsnittet i Spania. Men husk å bestille bord. Selv nå i disse økonomiske krisetider er det stor pågang.

Les også: Spanjoler slo seg ned i "Lille Norge"

Altea er en vakker gammel by. Rundt selve kirkeplassen er gatene belagt med små rullestein. Et imponerende kunstverk i seg selv. Kirken med sine blå kupler er også verdt et besøk, men da må man være der tidligere om dagen. Kirken stenger sine porter før klokken 20 om kvelden. Kirken heter Nuestra Señora del Consuelo or La Mare de Déu del Consol.

Altea regnes som en av de fremste kunstbyer i Spania. Allerede fra 1960-tallet fikk den en slags kultstatus som en bohemby. I dag er det mange dyktige kunstnere som holder hus i og rundt gamlebyen. De har egne salgsutstillinger, men også her må du regne med å betale forholdsvis dyrt for kvalitetsprodukter. De aller fleste av kunstbutikkene har åpent langt utover kvelden.

Her får du rimelig leiebil

Letteste adkomst til kirkeplassen er å kjøre motorveien mot Altea hvis du kommer sørfra. Ta av på avkjørselen der det står Altea og Calpe. Derfra føler du N-332 sørover mot selve sentrum. Når du kommer inn til sentrum kan du egentlig parkere hvor som helst – bare du står lovlig. Avstandene fra havnen og opp til kirkeplassen er så kort at spaserturen bare føles som en liten ”walk in the park”. Og kirken ruver på toppen av byen så det går ikke an å gå feil.

Hvis du vil ha en unik historisk vandring gjennom gamlebyen i Altea anbefales en tur med guide Age Folkestad. Han er et levende leksikon, som garantert engasjerer og interesserer deg. Byvandringene arrangeres hver tirsdag hele året. Bare ta kontakt med Åge på restaurant Casa Vital.