Todelt 17. mai-feiring på Costa Blanca

Det blir en noe amputert men dog en 17. mai-feiring i Sjømannskirken i Torrevieja nasjonaldagen.

Terje Aspdahl

Publisert 23. april 2021 07:39

TORREVIEJA/ALBIR

Det blir tradisjonell flaggheising med påfølgende frokost i kirken på La Siesta.

– Vi har planlagt både tradisjonell 17. mai-frokost med flaggheising, kransenedleggelse, ord for dagen og kulturinnslag, i tillegg til en god frokost. Dette programmet starter klokken 09.00, forteller daglig leder og sjømannsprest Anita Dalehavn.

Senere på dagen er arrangementet delt inn i to puljer.
– Selv om det ikke blir akkurat som vi skulle ønsket oss med 17. mai-tog og leker, inviterer vil til et arrangement for familier. En pulje mellom klokken 16 og 18, og neste pulje mellom klokken 18.30 og 20.20. Da rekker vi å desinfisere mellom gruppene, sier Dalehavn. Vi synes det er viktig å kunne gjøre noe, og på denne dagen ønsker vi å prioritere barnefamilier og den tradisjonelle 17. mai-frokosten. Så går det flere tog, om enn ikke før om et år. Vi hadde selvsagt ønsket oss et stort familiearrangement, 17. mai er jo på mange måter barnas dag.

Sett denne? Husokkupanter på Costa Blanca leide ut hus

Det blir salg av pølser, is, rømmegrøt og drikke og det blir aktiviteter for barna.

Med gjeldene smittevernregler og covid-pandemi å forholde seg til blir årets arrangement utfordrende.
– Vi planlegger alltid ut fra både gjeldende regler og hva vi har kapasitet til, og per i dag er vi fortsatt litt usikre på antallet. Det er vanskelig å planlegge når vi ikke vet en nøyaktig grense oppad for hvor mange som kan samles, men vi har gjennom hele det siste året lært oss å velge det sikre framfor det usikre. Én ting er selve antallet, en annen ting er hva som føles forsvarlig og det vi har kapasitet til. I år har vi for eksempel ikke vinterassistenter som bidrar mye i driften, særlig på kjøkkenet. Det betyr at det er færre hender å fordele arbeidet på, og det legger også noen begrensninger for hva vi får til, sier sjømannspresten.

Påmeldingsfristen til årets 17. mai-arrangement er 13. mai.

–   Vi har satt påmeldingsfristen til torsdag 13. mai, og sier ja til så mange som mulig. Selv om det kan blir endringer når statsalarmen blir opphevet 9. mai ser jeg det ikke som sannsynlig at vi vil gjøre noen endringer. Det handler igjen om hva vi har kapasitet til og hva vi mener er forsvarlig. Pandemien er jo ikke over selv om statsalarmen blir opphevet. I fjor brukte vi uttrykket å skynde seg langsomt, og det gjelder fortsatt, sier Anita Dalehavn og legger til:

– Det er alltid lurt å være tidlig ute med påmelding som skal skje via e-post: torrevieja@sjomannskirken.no

Kirken tilbyr også take-away nasjonaldagen.
– Vi tilbyr take-away lunsj-tallerken for de som ønsker noe godt å kose seg med på nasjonaldagen. Forhåndsbestilling på e-post, og så kan man komme innom kirken og hente maten mellom klokken 13 og 15.

På kirkesenteret i Albir vil de avvente til etter 9. mai med å fastsette hvordan de vil feire nasjonaldagen.

Les også: Ble nektet å fly hjem av Ryanair

– Det vi vet er at vi vil ha en hyggelig markering av dagen på formiddagen hos oss, men foreløpig avventer vi nye retningslinjer for hva som er tillatt i midten av mai. Vi tror det blir en frokost/lunsj med taler, bordleker og 17. mai-gudstjeneste. Jo mer som er tillatt etter hvert, jo flere kan vi invitere, og jo mer kan vi gjøre for de som kommer, sier daglig leder Erik Faye Lindvig. Som alle andre håper vi at ting ser så mye bedre ut at vi kan slippe skuldrene litt ned etter 9. mai.

Dette blir en annerledes 17. mai for andre året på rad. 

– Jeg tror denne dagen vekker litt ekstra følelser hos oss, og at mange av oss lengter litt ekstra hjem. Vi skal prøve å bruke kreftene våre på å konsentrere oss om at vi ser et lys i tunellen, og at neste år helt sikkert blir en kjempefest. Jeg tror det er viktig å holde fast på høytidene våre når verden er litt uoversiktlig. Det skaper en trygghet å holde fast i kjente holdepunkter i året. I tillegg er det godt å bli minnet på hvor man hører hjemme, eller for de som bor her fast, at man hører hjemme to steder, avslutter Faye Lindvig.