Tar karantene for å stoppe husokkupantene

Trond Emblem (61) og datteren Cecilie (34) kastet seg på flyet da de fikk melding om at huset deres i Torevieja var i ferd med å bli overtatt av fremmede.

Terje Aspdahl

Publisert 25. august 2020 09:41

TORREVIEJA

Boligeier Trond Emblem sto på ferjeleiet med tomt bilbatteri da de fikk melding om at huset deres var nær ved å bli okkupert.

– Det gikk ei kule varmt da beskjeden nådde oss. Det ble noen hektiske timer med å finne alle nødvendige papirer på huset. Vi ringte alle instanser vi trodde kunne hjelpe, som politi og ambassade i Spania, men det var det samme svaret vi fikk hele tiden: ring 112, forteller Trond Emblem til Spaniaavisen.

Så lenge han befant seg i Norge var det ingen hjelp å få på nødnummeret.

– Derfor var det helt avgjørende at nabone tok grep og taklet situasjonen fremragende. Vi vet ikke hvordan vi kan få takket nok.Jeg er ikke vant til at folk blander seg i andres problemer lenger, vi blir stort sett stående å se på. Men her viste naboeene vi ikke engang kjenner, fra sin beste side. Vi er imponert og takknemlig.

Datteren Cecilie måtte reise fra sin to år gamle datter og pakke i all hast. 

Les også: Slik holder du husokkupantene unna

– Jeg har allerede blitt kritisert for å reise til Spania som er merket rødt. Jeg regner med de fleste forstår at vi reiste fordi vi måtte, ikke fordi vi hadde så veldig lyst. Jeg pakket ikke med meg bikinien engang, det er jo standard vanligvis når jeg reiser til Torrevieja. Ikke minst måtte jeg reise fra datteren min på to år, det er ikke ok. Samtidig ville vi ikke miste huset vi har hatt i 22 år. Jeg har jo nesten vokst opp her, sier Cecilie Emblem.

Nå skal det ryddes på tomta de neste dagene.

– Vi er vanligvis her minst en gang i måneden, men nå har ikke vært her siden 24. mars – av åpenbare årsaker. Derfor er tomta nesten gjengrodd, noe som sikkert bidro til at okkupantene ville slå til her, sier Trond Emblem.

Hvor lenge de blir er foreløpig ikke bestemt.

– Jeg vil egentlig hjem til Norge og Bergen så fort som mulig. Men vi hører at okkupantene kanskje kan forsøke seg igjen, derfor blir vi her i alle fall til eiendommen er ryddet og det ser bebodd ut her igjen, sier Cecilie Emblem.

Karantenebestemmelsen i Norge er i følge vestlendingene ikke noe problem.

– Vi følger selvsagt de reglene som er når vi reiser nordover igjen. Samtidig er det blitt greie rutiner på dette i Norge. Vi tester oss ved ankomst, og så blir det ny test fem dager senere, sier Trond Emblem.

– Vi håper vi en dag kan gi noe tilbake til naboene som stilte opp for oss i en vanskelig sak. Vi er som sagt super takknemlig for alle som stilte opp. Det var avgjørende for at vi kan sitte her på terrassen i dag, avslutter han.