Tar i bruk pesetas igjen

Finanskrisen gjør at pesetas igjen er blitt gangbar mynt i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 1. januar 2009 09:28

Forretningsdrivende i Almería har kommet opp med en ny idé for å stimulere handelen og ta knekken på den økonomiske krisen. De vil akseptere pesetas igjen.

– Rundt 100 forretninger deltar i dette, og de tilbyr alt fra reparasjon av sykler til elektriske artikler, klær og sko. Aksjonen kalles “Pesetillas Escondidas” (gjemte små pesetas), og er spesialtilpasset for å bekjempe den økonomiske krisen, så vel som å tilby er artig handel til kundene, sier Juan Moreno González i næringsforeningen CENA.

Tiltaket vil bli kjørt i utvalgte forretninger i Nueva Andalucía-området i byen. Forretninger som deltar vil ha en spesiell logo i vinduet.

– Idéen er allerede møtt med overraskende suksess. Det ser ut som folk virkelig setter pris på å bruke penger de trodde de hadde tapt. Vi hadde besøk av en mann denne uka som brukte 150.000 pesetas. Har man ikke nok pesetas, kan man spe på med euro. I de tilfellene blir det litt ekstra regnearbeid med kalkulatoren, forteller Moreno om tilbudet som varer ut februar.

Butikkeier Ángel Hernández synes idéen er meget god.
– Mange spanjoler har spart på pesetas som et minne. Men nå som vi har krisetider, har de muligheten til å bruke dem. Nå vil nok mange bli mindre nostalgiske i forhold til pengene sine, tror han.

En utflyttet engelsk dame, Anne Hathaway fra Aguadulce, ble gledelig overrasket over nyhetene.
– Vi ble sittende inne med 10.000 pesetas da euroen tok over. Seddelen har hengt oppe på kjøkkenet til pynt siden da, men nå skal den antakelig få bein å gå på, forteller Hathaway.

Pesetas var Spanias lovlige valuta fra 1868 til 2002, da den ble erstattet med euro. Vekslingskursen er 166 pesetas for en euro.