Sykehjemsfiasko for Solgården

20. oktober skulle både pasienter og ansatte hatt sin første dag i 45 millionersprosjektet til Solgården. Men styret for rehabiliteringssenteret avlyste oppstarten i ellevte time. Kommune-Norge vil ikke leie plasser der.

Spaniaavisen

Publisert 1. oktober 2008 14:41

VILLAJOYOSA

Forrige uke gikk styreleder for rehabiliteringssenteret Costa Blanca (sykehjemmet til Solgården), Torstein Lalim, ut med en pressemelding om at de dessverre måtte utsette åpningen på ubestemt tid. Ifølge Lalim var det ingen kommuner i Norge som ville leie plass hos dem. Dermed står de 40 rommene tomme. Bygget til 45 millioner kroner er rett og slett tomt.

– Dette er ingen krise for Solgården, men veldig negativt for norske kommuner som ikke har råd til å bruke dette flotte tilbudet. Allerede når vi satte i gang prosjektet var vi klar over at dette kunne bli resultatet, og vi har andre løsninger på sikt for bygningsmassen. Sannsynligvis kommer vi til å bruke en del av rommene på rehabiliteringssenteret til vanlig Solgård-drift. Noe som gir oss en langt bedre økonomisk avkastning enn leie til norske kommuner, sier styreleder for Solgården, Gunnar Strømme til Vikingposten.

Likevel har det nye selskapet, som skulle stå for drift av rehabiliteringssenteret, allerede skrevet kontrakt og ansatt flere personer. Blant annet sykepleier Åse Lill Søreide. Hun sa opp jobben på El Romeral for å begynne på Rehabiliteringssenteret Costa Blanca.

– Dette er utrolig bittert! Jeg skulle begynt i ny jobb 20. oktober. Nå står jeg uten jobb og inntekt. Jeg har tatt kontakt med ledelsen og krever økonomisk kompensasjon for dette. Minst tre måneders lønn fra 20. oktober, sier en oppgitt Åse Lill Søreide.

Etter det Vikingposten erfarer har Solgårdens rehabiliteringssenter annullert kontraktene, og frasier seg ansvaret for situasjonen de har brakt flere ansatte i.

– Jeg skjønner godt noen ansatte reagerer. Det er en fortvilet situasjon vi er kommet i. Men jeg vet lite om fremtiden, og hvordan dette blir løst. De ansatte, som nå står uten jobb, har fått beskjed om å skrive til selskapets advokat i Spania og forklare hvordan de ser for seg en løsning på problemet, sier daglig leder i Rehabilitering Costa Blanca, Rune Helmersen.

– Føler du deg ført bak lyset av styret? Du gikk ut i et månedsmagasin for et par uker siden og fortalte om hvor flott dette skulle bli og du gledet deg til å ta imot pasienter fra Norge. Så, kun en uke senere, sender styret ut pressemelding om at hele prosjektet er utsatt på ubestemt tid?

– Nei, jeg vil ikke si det så sterkt. Jeg har jobbet under forskjellige styrer tidligere og vet at de må gjøre det som er best for selskapet. Selv er jeg mellom barken og veden og prøver så godt jeg kan å bevare roen. Jeg står også uten jobb og lønn snart, sier en tydelig preget Rune Helmersen. Han klamrer seg likevel til pressemeldingen der styreleder for Rehabiliteringssenteret Costa Blanca, Torstein Lalim, sier at åpningen bare er utsatt og ikke avlyst.

– Det er ikke sikkert at det blir lenge til en eventuell oppstart. De må jobbe videre mot kommuner i Norge, sier Helmersen.
Dette utspillet fra Lalim legger styreleder for stiftelsen Solgården, Gunnar Strømme, så å si dødt med en gang.
– Nå kan vi bruke noen av de 40 nye rommene til vanlig drift av Solgården mens vi pusser opp noen av de eldste avdelingene til gamle Solgården. Ellers kan vi også leie ut til kurs og konferanser. Mulighetene er mange, og vi kommer garantert ikke til å tape penger på dette, sier Strømme.