Stiftet lutefisklag i Orihuela Costa

Norsk Kongelig Lutefisklag har fått en egen avdeling på Costa Blanca syd.

Terje Aspdahl

Publisert 27. november 2014 09:46

ORIHUELA COSTA

Sist torsdag ble det holdt stiftelsesmøte på restaurant La Luna. Nesten 30 personer møtte opp for å være med på det første møtet.

Initiativtager Hans Kr. Magnor er fastboende på Orihuela Costa, og han er mangeårig medlem i Norsk Kongelig Lutefisklag (NKLL) i Norge. 

– Jeg har undret meg over at det ikke fantes noe lokallag i Spania og har syslet litt med tanken et par års tid. Derfor sjekket jeg interessen for et slikt lag via forskjellige facebookgrupper. Og interessen er stor og tilbakemeldingene var entydig positive, sier Magnor til Vikingposten.

Les også: Denne spanske skinken kan bli din

Hans Kr. Magnor og Irene Primstad ved La Luna tok sjansen og inviterte til stiftelsesmøte på bare noen dagers varsel.
– Jeg er overveldet over responsen. Over 20 personer meldte seg ganske raskt, men vi ble 27 lutefiskelskere her til slutt, sier Magnor.

Han har også fått sendt nedover effekter fra NKLL i Oslo.
– Vi har fått medlemsblader, pins og diverse materiell fra NKLL sentralt fra Oslo. Lutefisksmekker har vi tidligere fått tilsendt fra Eksportutvalget for Fisk og Sjømat i Tromsø, sier Magnor fornøyd.

NKLL har lokallag over hele Norge, samt konsulater i flere land rundt om i verden. Det er egne lokallag blant annet i Australia og Singapore samt i de baltiske stater.

– Da er det jo en selvfølge at det også finnes lokallag her i Spania, mener Magnor.

På stiftelsesmøte torsdag kveld fikk han med seg to venner, Geir Woldheim Toivonen og Walter Skaug, for å danne et intrimstyre. Disse skal nå fungere som ledelse av lokallaget inntil representanter fra NKLL kommer ned til Costa Blanca i slutten av januar for å bistå innsettelsen av en Lutefiskkonsul på Costa Blanca Syd.

– Nå er vi i gang, og min store drøm er at vi kan arrangere én Lutefiskaften her St. Hansaften, avslutter Magnor.

De foreløpige planene for denne sesongen er to lutefiskaftener før jul og én i romjula.
Det vurderes også om man skal finne en restaurant til i Torrevieja som kan brukes som lokale for fremtidige lutefiskkvelder.

– I den forbindelse har interimstyret et par navn på blokka som kan være aktuelle steder, sier Hans Kr. Magnor.

INFO
En lutefiskaften i NKLL sin regi følger et enkelt rituale. Gjestene ønskes velkommen og det leses opp en fast prolog. Deretter avsynges en spesialskrevet Hymne til Lutefisken av de tilstedeværende før man setter seg til bords og nyter det som av mange blir ansett som en skikkelig delikatesse. Lutefisken har lange tradisjoner bakover i tid i Norge.