Spår mer banktrøbbel i Spania neste år

Sparebankleder er bekymret.

Spaniaavisen

Publisert 23. mai 2009 14:57

ALICANTE

Flere av Spanias sparebanker vil få alvorlige vanskeligheter neste år på grunn av at antall misligholdte lån øker. Dette sa lederen i den spanske føderasjonen av sparebanker lørdag.

– Den store utfordringen blir 2010, et år hvor vi vil se banker i midlertidige vanskeligheter. Tallet på råtne lån vil øke, og vil holde seg på et høyt nivå, i takt med økningen i arbeidsledigheten, sier Juan Ramon Quintas til Cinco Dias.

Spanske banker har ikke tapt så mye på krisen. Det skyldes at de økt sikkerheten på lånene sine takket være reguleringer av sentralbanken i Spania. Men kollapsen i byggesektoren og den høye arbeidsledigheten – som nå er oppe i over fire millioner – rammer selvsagt banknæringen knallhardt.

Det vil ta år før spansk økonomi kan friskmeldes etter mange år med dristige investeringer, som har medført nedgang i brutto nasjonalprodukt med tre prosent så langt.

Regjeringen har stadig kontakt med sentralbanken og andre politiske partier i forbindelse med en mulig restrukturering av banksystemet. Dette kan medføre at den politiske innflytelsen overfor sparebankene minsker.