Spår årlig prisoppgang på nesten 5 prosent på boliger

Her er analyseselskapet Moody`s spådom for boligmarkedet i Spania - og lokale eiendomsmegleres inntrykk.

Terje Aspdahl

Publisert 9. juni 2017 15:31

TORREVIEJA

Moody`s mener utviklingen fra 2016 vil fortsette og tror boligprisene vil stige i Spania med 4,7 prosent årlig frem til 2019.

Konklusjonen i undersøkelsen, som er utarbeidet av analytikeren Antonio Tena, er at prisen på boligen er like viktig som antallet solgte boliger, skriver Expansión. 

Moody´s mener at selv om brutto nasjonalprodukt skulle vokse langsommere enn i dag, vil prisene på boliger likevel øke.

Antonio Tena hos Moody´s understreker at man må skille mellom nye og brukte boliger.
– Det finnes fortsatt «nye boliger» fra 2006 og 2007, som ennå ikke er solgt, sier han. 

Ser du etter ny bolig? Sjekk ut disse prospektene først

I dag utgjør nye boliger kun ti prosent av den totale boligomsetningen, mens de før krisen utgjorde rundt halvparten av alle salg.

Hverken Moody`s eller den europeiske sentralbanksjefen Mari Draghi tror på en ny boligboble eller noen gjeldskrise. De spanske bankene har nå en langt strengere utlånspolitikk. 
– I 2007 ble det gitt flere lån enn det ble solgt boliger, mens det i 2016 ble solgt langt flere boliger enn det ble gitt lån, forklarer Antonio Tena.

Selv om boligsalget nå har en årlig økning på rundt 14 prosent, minner Moody`s om at omsetningen «bare» er rundt halvparten av hva den var i 2007. 

I de store byene med over 200.000 innbyggere er det ikke registrert nedgang i salget. Det er Madrid og Barcelona, i tillegg til Middelhavsområdet, som har flest salg.

…og dette tror eiendomsmeglerne om markedet:

Pål Harr, Sydenhus

Hvordan opplever dere markedet nå?
Vi opplever markedet som godt i de segmenter vi opererer, hovedsakelig nye boliger til norske/svenske kunder.

Hva tenker dere om en årlig prisoppgang på 4,7 prosent frem til 2019?
Vi tror 4,7 prosent er vel optimistisk, og vil nok heller spå nærmere 3-tallet når det gjelder brukte boliger. På nye boliger tror vi på en større vekst tilsvarende Moody´s tall. Dette ser vi på hvordan prisene økes for hver fase utbyggerne legger ut. Og markedet ser ut til å absorbere det foreløpig. På tross av statistikken selger vi 85 prosent nye boliger.

Populære steder langs kysten er ikke så utsatt for prissvingninger. Kan prisene gå mer eller mindre opp her?
Middelhavsområdet har potensial for vesentlig høyere prisstigning enn innlandsområdet, mest på grunn av «ferieboligfolket».

Sett denne? Går til krig mot ulovlig utleie

Hilde Jeanette Weflen, hjw Eiendom
Hvordan opplever dere markedet nå?
Vi opplever markedet som stigende, og får bare flere og flere kunder. Hele Europa er på banen nå, særlig nederlendere, belgiere og svensker i tillegg til nordmenn som i hovedsak er vår kundegruppe for øyeblikket.
Kundene har litt andre ønsker på områder som f. eks Alicante by og ikke bare de typisk feriestedene som f.eks Torrevieja og Orihuela Costa. Budsjettet til kundene er også gått opp, noe som gjenspeiler seg i at prisene er gått opp på nyproduksjon, samt kursen.

Hva tenker dere om en årlig prisoppgang på 4,7 prosent frem til 2019?
Det har vi tro på. Særlig på nyproduskjon i populære ferieområder og noe opp på områder hvor det er populært å kjøpe, men der det ikke finnes tomt å bygge nytt på. Problemet her i forhold til prisstigning på bruktbolig-markedet er at man da kjøper et bruktobjekt til en fornuftig pris og vil da renovere det til et mer moderne uttrykk. Her er det veldig viktig å tenke på hva det vil koste å renovere i forhold til hva man kan få igjen senere ved et salg. Her har nok mange gått i en liten felle og ikke fått igjen det de hadde kalkulert med.

Populære steder langs kysten er ikke så utsatt for prissvingninger. Kan prisene gå mer eller mindre opp her?
Prisen kan gå opp på de kjente stedene langs med kysten, f.eks noen steder falt prisene «bare» 20 prosent og andre gikk ned 50 prosent, og her ser vi en lik eller kanskje større prisstigning. Vi registrerer også at bruktmarkedet går noe tregt i de områder det bygges mye nytt. Dette har en sammenheng med at folk som kjøpte i 2007 kanskje har for høye lån og krever for mye for sin bolig i forhold til hva den er verd i dag. Men boliger som er «riktig» priset går unna.