Spansk helsevesen får strykkarakter

Faller på europeisk kvalitetsranking. 

Spaniaavisen

Publisert 29. september 2009 07:05

MADRID

Spanias offentlige helsevesen faller på den europeiske helseforbruker-indeksen. Dette er en europeisk undersøkelse som gjennomføres i 34 land hvert år. Årets resultater viser at Spania har falt med tre poeng ned til nummer 21 i tabellen.

Dette plasserer Spania likt med helsesystemer i noen av de østeuropeiske landene. De ligger bak land som Estland, Ungarn og Italia. Spania scorer 630 av 1000 mulige poeng.

Les også: Carin – sykehusets alt-mulig-dame

Rapporten bemerker at spansk, portugisisk og gresk helsevesen står for en vedvarende nedadgående kurve. De makter ikke å følge opp forbedringer som man finner i Nederland, Danmark eller Irland. Direktøren i HCP (instituttet som gjennomfører undersøkelsen), dr. Arne Bjornborg, kommenterer at det kan se ut som om offentlig spansk helsevesen ikke er i stand til å utvikle strategier for forbedring og kvalitet som man har sett i den private delen de siste årene.

Les også: Glemte 15 cm lang tang i pasient

Drastiske endringer for å forbedre effektiviteten og kvaliteten ble anbefalt for Spania. De scorer lavt selv på områder som burde være enkelt å forbedre: pasientrettigheter og kvaliteten på online tjenester.

Nederland ble best i den europeiske klassen for andre år på rad.