Slik unngår du skattesmell på boligkjøpet

Nordmenn betaler for høy eiendomsskatt under boligkrisen. Høyesterett i Valencia ber kommunene skjerpe seg når det gjelder verditaksering. 

Spaniaavisen

Publisert 1. oktober 2010 17:37

TORREVIEJA

VG skrev i august at nordmenn i Spania opplever skattesmell når de kjøper boliger på billigsalg i Spania. For en sum på rundt 300 euro kan du kjøre sak mot skattevesenet og vinne.

Høyesterett i Valencia har nemlig fastslått at en inspektør i alle tilfeller skal taksere hus før ligningsverdien fastsettes. Dette gjøres aldri. Dermed har de heller ingen ting å slå i bordet med i en rettssak.

Kravet består i at skattetaten mener boligens skjøteverdi er for lav, og krever 7 prosent i overdragelseskatt av differansen. Dersom Ole kjøper et hus til 100.000 euro, og skatteetaten sier at det burde kostet 120.000, krever de Ole for 1.400 euro i ubetalt overdragelsesskatt.

Les også: Lurer seg unna skatt på utleie

– Særlig Torrevieja og Villejoyosa har høye ligningsverdier. Når boligprisene har falt så mye som de har gjort, kan ligningsverdien faktisk av og til overgå markedsverdien. Det er jo ikke meningen. Vi har opplevd at høyesterett i Valencia har gitt oss medhold i alle saker vi har ført for retten i denne sammenhengen. Dette gjelder i praksis alle som kjøper bolig nå om dagen. Alle kan få restkrav, sier seniorrådgiver Torvald Fors hos advokatfirmaet Ripoll Abogados i Benidorm.

Slike saker er et typisk samarbeidsprosjekt mellom eiendomsmegler Lundquist & Nielsen og advokatsamarbeidet Cramer/Ripoll.

Les også: De beste rådene hvis du skal leie bolig

– Vi følger opp kundene våre nærmest fra vugge til grav. Når de har behov for advokathjelp har vi et stort nettverk som vi kan anbefale, uansett hva saken gjelder. Etter mange år i bransjen har vi sett at å kjøpe hus ikke bare dreier seg om å skrive en kontrakt og overta det. Mange finurligheter kan ødelegge et hyggelig opphold i sola, mener Mona Nielsen hos Lundquist & Nielsen.
Hun legger til at språkkunnskaper, markedsekspertise og ikke minst et solid nettverk med dyktige fagfolk, er nøkkelen til trygge kunder.

Last ned siste utgave av Vikingposten BOLIG gratis her

Eiendomsskatt er en viktig inntektskilde for kommunene. IBI er den kommunale eiendomsskatten i Spania, som alle må betale. Som et eksempel kommer 35 prosent av inntektene til Torrevieja kommune fra nettopp IBI.

– Kommunene vil gjerne ha inntektene, men det er viktig å betale riktig skatt i forhold til den reelle ligningsverdien på boligen. Kommunen kan anmode staten om endringer i ligningsverdien. Men det er et statlig anliggende å fastslå størrelsen på ligningsverdien. Siden IBI beregnes på grunnlag av ligningsverdien er det ikke vanskelig å forstå at kommunene vil ha den så høy som mulig, sier advokat Alicia Miranda Zarca hos Ripoll Abogados.

Se en oversikt over boliger til salgs her

Takket være høyesterettsdommen har altså den vanlige mannen i gata sterke kort på hånden overfor skattefuten. Det gjelder bare å henvende seg til advokater som har erfaring og kompetanse på dette.