Slik kan du sjekke pensjonen din

Bor og jobber du i Spania og ikke er medlem av folketrygden, bør du ta en sjekk på hvordan du ligger an med alderspensjonen.

Spaniaavisen

Publisert 25. mai 2012 09:28

COSTA BLANCA

Et par klikk på nettet og så har du hele oversikten.

– Som pensjonsrådgivere opplever vi ofte at kunder ikke vet hva de får i pensjon. Faktisk har hele 65 prosent ikke peiling på dette viser en pensjonsundersøkelse nylig foretatt av Sparebank 1 Liv & Pensjon. Dette er skremmende, sier autorisert finansrådgiver Jan Vårdal i Sparebank 1 SR-Bank til Vikingposten.

Vikingpostens journalist ble vist hvor enkelt det er å skaffe seg oversikt over dagens pensjonsregler og allerede opptjente rettigheter til fremtidig pensjon. Vi logget inn med bankID på www.norskpensjon.no for å finne opptjente fripoliser, og med minID på www.nav.no/Pensjon/Din+pensjon for å finne pensjonsbeholdningen.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

– Mitt råd er å sjekke ut hvor mye du har oppspart i pensjon gjennom folketrygden, og hvor mye du har oppspart i fripoliser. I den obligatoriske pensjonsordningen som ble innført i 2006 har de fleste bedriftene valgt en kombinasjonssparing mellom aksjefond og renter/obligasjoner for sine ansatte. Vi erfarer at det kun er et fåtall som selv har tatt ansvar for forvaltningen av sin innskuddspensjon. Pengene er låst til pensjonsalder, og de fleste får dermed lang tidshorisont på sparingen, forteller Vårdal.

Øker du aksjeandelen kan du forvente å oppnå en bedre pensjonsnivå fra denne ordningen da sparing i aksje- og kombinasjonsfond historisk sett gir mer avkastning over tid.

– I tillegg er det gunstig å spare månedlig slik bedriften din hjemme i Norge er pålagt. Du får da med deg svingningene på børsen, og får kjøpt både til gode og dårlige kurser. Hvis du er usikker på hvilken risikoprofil du bør velge, anbefaler vi å gjennomføre en samtale med din pensjonsrådgiver, sier Vårdal.

Les også: Billig rødvin fra Valencia til topps i test

– For oss som rådgivere i Sparebank 1 SR-Bank er det viktig å lage gode mål og planer sammen med våre kunder. Vi lager planer for korte og lange penger. For eksempel oppsparing til bufferkapital, omstillingskapital i tilfelle noe uforutsett skulle skje med din inntekt eller arbeidsevne. Ut fra dette avklares pensjonsgapet for å starte egen sparing. Alternativet til egen sparing er ofte forbruk, så hva har du egentlig å tape på å starte egen sparing? Ingenting! Oppsparte midler er dine egne penger og gir deg frihet. Oppretter du egen sparing så kan disse pengene tas ut når det passer deg, sier Vårdal.

Nordmenn, som bor og jobber i firma i Spania uten pensjonssparing, bør ifølge Vårdal komme seg raskest mulig til en pensjonsrådgiver i nærmeste bank. Jo lengre man kan spare, jo mer får man den dagen man trer inn i ”de voksnes rekker”.

– Men jeg må legge til at det finnes en rekke andre måter å sikre økonomien sin som alderspensjonist på. For eksempel nedbetaling av gjeld, oppkjøp av eiendom eller andre investeringer og sparinger. Vi pensjonsrådgivere pleier å si som Ole Brum; Ja takk, begge deler, sier han og smiler.