Rolf er avhengig av sin hjelpehund - ble kastet ut fra Carrefour

Rolf Malmqvist (60) har anmeldt Carrefour i Torrevieja til politiet etter at han og hans livsviktige hjelpehund ble kastet ut fra butikken.

Terje Aspdahl

Publisert 19. juni 2014 08:53

TORREVIEJA

Svensken har diabetes og har vært rammet av 17 hjerteinfarkt. Etter siste insulinanfall for to år siden hvor han lå fire dager i koma, ble han henvist av svenske leger til å skaffe seg en assistansehund. Dette er en signalhund eller diabeteshund som kan lukte om Malmquist er i ferd med å få et insulinanfall hele 15 minutter før Malmqvist selv merker noe. Hunden er trent til å varsle eieren når dennes blodsukker blir for høyt eller lavt.

– Hunden har reddet meg fra flere anfall og assistansehunden Elvis er med meg 24 timer i døgnet, forteller Rolf Malmqvist til Vikingposten.

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

I Spania er det strenge regler for å kunne ta med hunder på offentlig kommunikasjonsmidler eller i butikker. Men Malmqvist har stort sett ikke møtt på problemer – og av god grunn.

– Elvis skal ha lov til å være med meg overalt. Derfor har han også en vest som forteller at han er en assistansehund. Jeg har tidligere hatt hunden med inn på Carrefour i Torrevieja, men ikke forrige tirsdag. Da fikk jeg en brysk beskjed om at hunden kunne jeg ikke ta med meg, og det av noen vakter som oppfører seg som utkastere på en nattklubb. Etter mye om og men kom også butikksjefen, som tidligere har sagt jeg kan ta med hunden inn i butikken, men nå tok han vaktene sitt parti. Dermed ble både jeg og hunden kastet ut. En forferdelig opplevelse, sier Rolf Malmquist.

Han og hunden Elvis er nå tilbake i Sverige, men før Malmquist reiste anmelde han forholdet til Guardia Civil i Torrevieja.

– Jeg finner meg ikke i å bli diskriminert på denne måten. Jeg vil også melde fra til EU og den svenske ambassaden i Madrid. Samtidig har jeg en plikt til å melde fra om steder man blir nektet adgang med hunder som Elvis eller blindehunder. Det vil være en risk for at Carrefour blir svartelistet, sier Rolf Malmquist.

Les også: Rimeligst å leie feriebolig i førstelinje i Torrevieja

Hos Carrefour avviser de Malmquist sin fremstilling av hva som hendte sist tirsdag.
– Vi har en gang tidligere sagt fra til Malmquist at han må ha med seg et sertifikat for å ta med hunden inn i butikken. Den gangen fikk han komme inn uten dette beviset, men tirsdag nektet vi han adgang da han heller ikke denne gangen hadde med gyldig bevis, sier presseansvarlig Elena Gaspar til Vikingposten.

Rolf Malmquist er uenig med Carrefour og påstår vesten hunden hans bruker er bevis godt nok.

– Dette er bare tull. Jeg har for det første handlet hos Carrefour i halvannet år. Og det finnes ikke noe bevis som gjelder for alle land. Derfor er vesten til Elvis akseptert over hele Europa. Jeg har heller aldri noen problemer med å ta med hunden til for eksempel Mercadona. Dette er bøllete og uprofesjonell opptreden av Carrefour, hevder Rolf Malmquist.

Info
Forbudet mot husdyr i næringsmiddelvirksomheter gjelder ikke førerhunder og andre servicehunder for funksjonshemmede. 
Det er gjort unntak fra EUs lover så lenge det ikke er noen fare for at matvarer blir utsatt for bakterier/smitte.