Nye lånekunder får ikke lav boligrente

...for bankene i Spania har skjerpet kravene sine.

Spaniaavisen

Publisert 12. mars 2009 18:17

ALBIR

Nye lånekunder må betale langt mer rente i dag enn for et par år siden. Faktisk opp mot 6,5 prosents rente. Til tross for EUs sentralbank har satt euriboren ned til 1,50 prosent.
 
– Nye kunder som kommer til oss og vil låne penger i dag må oppfylle en del krav før vi kan diskutere lånet. Først og fremst må de ha minst 30 prosent egenkapital og sikker inntekt. De må også belage seg på å betale minimum 3,5 prosent i rente uansett hva som skjer i lånemarkedet det kommende året. Men med alle påslag og gebyrer kommer renten i dag for nye kunder fort opp mot seks prosent – og over også, sier banksjef Trond G. Michelsen i Caixa Catalunyas avdeling i Albir.

Les også: Velger leie i stedet for kjøp av bolig

”Gamle” lånekunder tjener på euriboren er rekordlav. Da de tok opp lån har de euribor pluss x-antall prosent rente. Ifølge eksperter er det vanligste én prosent rente. Det vil si 1,94 prosent pluss én prosent som blir 2,94 prosent.

– Men folk må også huske at i Spania har de fleste bankene rentejustering kun én gang i året. Noen har hvert halvår, men det er ikke mange. Sjekk med banken din hvor ofte den har slik justering. Dette betyr at du betaler den samme renten hele året. Uansett om euriboren går opp eller ned. Noen kunder tjener på dette, og andre taper, sier Michelsen til Vikingposten.