Arkivet

Mener ferdig vaksinerte bør få reise


COSTA BLANCA

Professor ved institutt for rettsvitenskap ved Handelshøyskolen BI i Oslo, Ole Gjems-Onstad, antyder at den politiske prisen kan bli høy hvis ikke vaksinerte velgere får friheten tilbake - noe et vaksinepass kan representere.

Seks av 10 nordmenn vil ha vaksinepass for reiser.

- Politikere som forstår poenget med vaksinepass, kan trekke et trumfkort. Vaksinepass er ikke viktig for de gamle og sårbare som hittil er vaksinert, men vil bety mye for de hundretusener av oppegående pensjonister som nå vaksineres, skriver Gjems-Onstad i en kronikk hos NRK.

Helsemyndighetene har gjort flere feil. Den sendrektige holdningen til vaksinepass kan bli en ny tabbe, mener professoren.

- Etter hvert vil et par millioner vaksinerte velgere ikke finne seg i Festung Norwegen. Som vaksinert er det ikke mer å vente på. Hvis regjeringen Solberg ikke i tide konkretiserer hvordan vaksinerte velgere får friheten tilbake, kan den politiske prisen bli høy.

Norske helsemyndigheter har brukt samme argument mot vaksinepass som enkelte innen EU: Hva med dem som ikke vaksineres? Disse antydningene om et nytt klasseskille minner om ortodoks kommunisme: Alle behandles så likt at de ender opp like fattige, skriver Gjems-Onstad og fortsetter:

- Vaksinepass for å åpne grensene er likevel mer selvfølgelig enn til bruk ved større arrangementer innenlands. Norge er i en bedre posisjon enn nesten alle andre land for å prøve ut vaksinepass. Antall sykehusinnleggelser er utrolig lave.

Les mer om:

Reise