Klare med historiebok om Alfaz del Pi på norsk

Fra muslimer til nordmenn. Nå er Dorte Skulstad og Knut Aukrust ute med sin nye historiske bok om Alfaz.

Terje Aspdahl

Publisert 13. desember 2020 09:00

ALFAZ DEL PI

Skulstad og Aukrust har kjennskap til kommunen gjennom flere tiår. Aukrust er professor ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Uni­versitetet i Oslo og Dorte Skulstad er sakprosaforfatter.

Ordføreren i Alfaz del Pi Vicente Arques og byråd Martine Mertens presenterte forleden «Historien om Alfaz del Pi – Fra muslimer til nordmenn». 

Etter å ha viet hele sitt yrkesliv til undervisning ved Universitetet i Oslo startet Dorte Skulstad og Knut Aukrust i 2017 det ambisiøse prosjektet om å fortelle hele historien om Alfaz del Pi.
– Boka handler om kommunens forhistorie og om dagligliv og fester, sorger og gleder. Vi har i en årrekke jevnlig besøkt og oppholdt oss i Alfaz del Pi. På kulturmøter, både innenfor det sammensatte Spania, og mellom Spania og omverdenen. Det har også vært en rød tråd i alle våre tidligere Spania-bøker. Denne gangen vender vi tilbake til de store linjer og har valgt å se spansk historie fra grasrota, i et froskeperspektiv, sier Knut Aukrust.

Bokprosjektet er støttet av Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo og Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening.

Både Skulstad og Knut Aukrust har et nært bånd til Alfaz del Pi hvor de tilbringer lange perioder i løpet av året. Dorte Skulstad er 2. generasjons norsk-alfasianer som ankom på 70-tallet.

Boken er på norsk, men planen er å kunne oversette den til spansk slik at alle innbyggerne i Alfaz del Pi kan få tilgang til historien om den romerske opprinnelse og jødiske og muslimske fortid. Samt historiske referanser, som blant annet året 1786 da det første furutreet ble plantet på Plaza Mayor og i 1836 da Alfaz del Pi ble uavhengig av Baronía de Polop og ble etablert som en egen kommune.

Boken er utgitt av det norske forlaget Novus Forlag, og i første omgang trykket i et opplag på 200 eksemplarer. 
  Boka kan kjøpes på Gestoría Machado, som for tiden det eneste salgsstedet i Alfaz del Pi.