Karantene-regler skaper krøll for ras-ofre

Vivi Anne (74) og Harald Witsø (75) mistet huset og alt de eide under leirraset i Gjerdrum. Nå etterlyser ekteparet både tilbakemeldinger og utbetalinger fra forsikringsselskapet.

Terje Aspdahl

Publisert 10. april 2021 08:54

ORIHUELA COSTA

Snart fire måneder er gått siden den forferdelige tragedien hvor huset deres forsvant med leirmassene under raset natt til 30. desember i fjor.

– Det er frustrerende å ikke vite hva man har og hvilke muligheter man kan se på når det gjelder å skaffe seg et nytt hjem i Norge. Den første tiden etter raset var en tung og vond tid, men nå vil vi se fremover og planlegge livet videre. Men det er vanskelig når vi ikke vet hva vi har av muligheter, sier ekteparet Witsø til Vikingposten.

De har fått leid seg et hus på Kjeller, like utenfor Lillestrøm, for 14.000 kroner i måneden.
– Vi hoppet på det og startet å leie boligen fra 1. mars. Her fikk vi både ha med hundene våre og boligen er møblert. Det er ikke så mange å velge blant med de kriteriene, og vi må jo ha et sted å reise til og bo når vi reiser nordover, sier Vivi Anne Witsø.

Sett denne? Ble nektet å fly hjem av Ryanair

Men nok et skjær i sjøen har dukket opp for ekteparet som gjør at de ikke vet helt når de reiser hjem.

– Planen er å reise til Norge 15. april, men at vi skal måtte bo ti dager på et karantenehotell med to hunder, som vi leser koster 700 kroner ekstra per natt er håpløst. Det vil koste oss 14.000 kroner ekstra, når vi har et tomt hus som venter på Kjeller. Dette blir en ekstra belastning det er vanskelig å se noen fornuft i, Vi venter nok til mai før vi vender nesen mot Norge, sier Harald Witsø. 
Han fortsetter:
– Og dette tar for lang tid. Vi fikk også beskjed før påske av Storebrand forsikring at vi skulle få utbetalt penger til å kunne kjøpe inn klær vi kan bruke når vi kommer oss til Norge, så vi slipper å dra med klær herfra og så tilbake hit senere. Pengene skulle komme straks var beskjeden da, men de har heller ikke kommet enda.

Tidligere denne uken var det møte i borettslaget på Gjerdrum.
– I det møte skulle advokaten til borettslaget forsøke å få fortgang i saken. Etter en vanskelig tid etter raset har vi endelig begynt å se fremover, men det er ikke lett når alt fortsatt er uvisst, sier Vivi Anne Witsø. 

Hun har til tross for tragedien som rammet dem og så mange andre, fått en hyggelig tilbakemelding fra politiet på Ullensaker.

– Politiet ringte og fortalte de hadde funnet bilder av jentene våre da de var små, samt smykkeskrinet mitt med blant annet en ring etter min mor. Da begynte jeg å gråte. Bilder fra tiden da barna var små er uerstattelig og vi ble veldig glad for at vi kan få tilbake noe av det som forsvant med huset.