Hevder Norge bruker gamle metoder i behandlingen av svineinfluensa

Albir-lege slakter norske helsemyndigheter.

Spaniaavisen

Publisert 29. november 2009 11:49

ALBIR

Lege Vidar Hjelset mener norsk ekspert på svineinfluensa og hennes metoder er gammeldags, utgått på dato og at seksjonsoverlege Elisabeth von der Lippe rett og slett ikke kan regnes som medisiner.

En av Norges fremste eksperter på svineinfluensa, seksjonsoverlege ved Infeksjonsmedisinsk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus, Elisabeth von
der Lippe, synes ikke Norge har problemer med sykdommen. Hun hevder de høye dødsratene er medieskapt, og at de ikke har større problemer enn andre land i Europa.

Les også: 115 død av svineinfluensaen i Spania

– Vi behandler 95 prosent av tilfellene med en fullt følsom penicillin. I Spania og andre land har de dessverre brukt så mye antibiotika i tidligere behandlinger av sine pasienter at de trenger sterkere medisinering. Du kan si de er mer slepphente i sin bruk av antibiotika. Vi bruker også kortison i vår behandling når pasientene havner på sykehus med pusteproblemer. Men dette er ikke noen standard. Kortison nedsetter immunforsvaret, sier Elisabeth von der Lippe til Vikingposten.

– De må bruke kortison før det er for sent, noe de tydeligvis har gjort i enkelte tilfeller. Jeg synes det er graverende at hun ikke har forstått mer. Hva med å være mer nysgjerrig på hva andre land gjør og får bedre resultater enn Norge? Slik hun fremstår med sine uttalelser vil jeg regne henne som en revisor som utelukkende jobber med bokettersyn og ikke en som behandler pasienter hver eneste dag lenger. Hun innrømmer til og med at de bruker kortison i sine behandlinger av sekundærinfeksjoner som følge av svineinfluensa. Men de bruker dette tydeligvis for sent sett i betraktning av de høye dødsratene Norge har. I forhold til antall innbygger ligger Norge helt på topp i Europa når det gjelder dødsfall som en følge av svineinfluensa. En statistikk man helst ikke skal toppe, sier
lege Vidar Hjelset.

Les også: – Ikke praktisk å tilby vaksine til nordmenn i utlandet

I forrige uke gikk Hjelset ut i VG og fortalte om ekstremt gode erfaringer med polyfarmasi (bruk av flere medikamenter på en gang) her i Spania. Han har ikke hatt en innleggelse på sykehus som følge av sekundærsykdommer av forskjellige influensatyper i løpet av sine ni år som lege i Albir. En behandlingsmetode han har sett tyskerne bruker med gode resultater.

Les også: – Utgjør ingen stor helserisiko

– Vi slår nok generelt sett mye hardere til her i Spania. Vi vet fra spanskesyken at pasientene ikke døde av selve viruset, men av lungebetennelsen som fulgte med. Poenget er å starte behandlingen før lungene blir fulle av slim. Da bruker jeg en blanding med kortison, antibiotika og montelukast (sterk astmamedisin). Antibiotika gir jeg pasienten som en sikkerhet når jeg gir kortison. Dette for at immunforsvaret svekkes med kortison. Da gjør antibiotikaen sitt til at andre bakterier ikke tar over. Montelukast stopper slimdannelsen i lungene, noe de ikke har i tankene sine i Norge, forklarer Hjelset.