Her har de feiret 17. mai helt siden 1972

På Solgården var det feiring i tradisjons tro med blant annet pølser, is og brus.

Spaniaavisen

Publisert 18. mai 2017 09:00

VILLAJOYOSA

Det var god stemning, og både store og små var i godt humør på denne solfylte 17.mai-dagen da Vikingposten tok turen innom.

– Dette er en fantastisk tradisjon som vi har på Solgården. Vi har hatt 17.mai-feiring her siden 1972, og det er like gøy hvert år. Det kommer mange barn og eldre hit som elsker 17.mai, og jeg liker å åpne anlegget for dem. Her blir vi hvert år, og alle er alltid hjertelig velkommen, forteller administrerende direktør Pablo Sbertoli.

Sigrid Moum som er leder tjenesteutvikling i ”Livsglede for eldre er hovedtaler i dag, og i talen vil hun fokusere på at flere bør bry seg mer om de eldre. Alle må være med å bidra.

Les også: Starter alltid feiringen med cava

– Jeg ønsker at vi går mer tilbake til det gamle bondesamfunnet, og da må vi koble generasjoner sammen. Hvis alle bryr seg mer, vil det gå opp i opp. Da mener jeg alt fra skolebarn til friske eldre. Etter min mening så får bidragsytere like mye tilbake. Jeg vil ikke snakke dårlig om eldreomsorgen, men jeg vil gjøre det slik at de eldre får flere muligheter. Mange klager på kommunen, men det synes jeg blir feil. Alle bør bidra mer, konstaterer Moum.

Moum har vært mye på Solgården for å tale de eldres sak, og Sbertoli setter stor pris at hun er med denne gangen også.
– Det er bare midt i blinken. Eldreomsorgen mister verdier, og hun jobber hardt for å opprettholde dem. Jeg gleder meg til å høre talen, sier Sbertoli.

Artisten Therese Ulvan skal opptre i dag. Hun har ikke feiret 17.mai på noen år siden hun har reist mye på grunn av musikken. Hun synes det er like greit, siden 17. mai ikke er så viktig for henne.
– For meg betyr ikke 17.mai så mye, men jeg blir alltid rørt når jeg møter mennesker som dagen betyr alt for. Da jeg bodde i Los Angeles i 2009 møtte jeg en jødisk-norsk dame på et cruiseskip. Hun hadde utvandret til USA under 2.verdenskrig. Hun hadde dårlig hjerte og var på vei tilbake til fedrelandet for å dø der. Akkurat den dagen savnet jeg Norge, forteller Ulvan.

Ulvan gleder seg til å underholde i dag med musikken, siden 17.mai er en høytidelig dag for oss nordmenn. Hun synes det er flott å få være med å bidra.

– To av sangene jeg har valgt å synge betyr mye for meg. John Lennon’s Imagine synes jeg passer spesielt bra i disse politiske tider, for musikk er en brobygger. Alle kan sangen, og gjennom musikken snakker vi samme språk. Jeg skal også synge en sang som jeg har skrevet selv. Den heter ”Ta mi grind” og handler om å åpne hjertedøren. Det er lett å synes og mene om ting, men samfunnet blir varmere bare hvis man åpner hjertet, avslutter hun.

På en benk ute i sola møter vi tre gode venninner som går på Den norske skole Costa Blanca. De foretrekker å feire den norske nasjonaldagen i Spania.
– Det er veldig deilig å feire her. Det er litt varmere enn i Norge, men det er alltid like koselig. Det er litt mer ”chill” med tog her. Det liker vi, forteller Vibeke Røseid, Tyra Solheim og Amie L. Tangen.

Tyra har pyntet seg med bunad på denne varme dagen. Temperaturen ligger tett på 30 grader i skyggen.
– Det er veldig varmt med bunad, men det går greit. Jeg er bare glad for at det er så fint vær, sier Solheim.