Helseregionene nekter å ta betalt for egenandeler

På medisiner - trosser spanske myndigheter.

Spaniaavisen

Publisert 15. april 2014 17:51

MADRID

Ikke en eneste av Spanias 17 helseregioner følger den nye loven som gir adgang til å kreve egenandel på medisiner utstedt av sykehus.

Det var for seks måneder siden at den konservative regjeringen til Partido Popular (PP) introduserte en ny lov som ga adgang til å kreve egenandeler på visse medisiner. Det gjelder medisiner som er så dyre og viktige for de som trenger dem, at de kun er å få på sykehusets apoteker. 

Dette omfatter sprøyter, piller og plaster for blant annet pasienter med HIV og Aids. Pasienter i aktiv kreftbehandling, reumatikere, hepatitt- og grå stærpasienter, og kvinner i fertilitetsbehandling.

I regioner styrt av sosialistene er det helt uaktuelt med denne loven. Betal eller dø, har sosialistene kalt loven og akter slett ikke å innføre den.

Men heller ikke konservativt styrte regioner har falt for fristelsen til å spe på inntektene med penger fra egenandeler på disse medisinene. 

I Castilla-La Mancha hvor María Dolores de Cospedal, nummer to i PP etter statsminister Mariano Rajoy styrer, venter man på at andre skal bli de første til å innføre loven. I Murcia og Galicia er systemet for innkreving klart, men heller ikke der ønsker man å være først. 

I Valencia har helseministeren Manuel Llombart sagt at Valencia skal bli den siste regionen til å innføre denne egenandelen.