Frykter våtmarkene kan forsvinne

Grunneiere ber myndighetene oppfylle sine forpliktelser.

Spaniaavisen

Publisert 21. mai 2014 20:50

SANTA POLA

Våtmarksområdene i El Hondo og Las Salinas er i all hovedsak i privat eie, men områdene er beskyttet, og aktiviteten er strengt regulert.

Nå kommer det et varsko fra grunneierene i de to våtmarksområdene som har et yrende fugleliv i tillegg til en variert flora. De hevder at regionsregjeringen i Valencia neglisjerer de vernede områdene sør i Alicante-provinsen, mens liknende våtmarker i Valencia-provinsen mottar støtte.

Organsasjonen La Asociación para el Desarrollo Sostenible de los Espacios Protegidos, som arbeider for en bærekraftig utvikling i de beskyttede områdene er bekymret for utviklingen.

Les også: Dette visste du neppe om de to saltsjøene i Torrevieja

– Det kan ikke være riktig at et vernet naturområde ikke får noen form for støtte, enda verre er det når regionen mottar penger fra EU til dette formålet, sier medlem av organisasjonen, José Espinosa til Informacion.

– Hvis vi mister våtmarkene taper vi også fauna, flora, landskap og turisme, men bevaringen er ikke gratis, legger Espinosa til. Han forklarer at grunneierene blant annet må betale for vann, rengjøring og vedlikehold av grøfter og kanaler, rengjøring av vannbasseng og kontroll med fremmede arter.

Ifølge Espinosa dreier det seg om 600 euro i årlige utgifter per hektar for grunneierene. El Hondo er et 2.387 hektar stort område, hvor 86 prosent er i privat eie. Las Salinas de Santa Pola er 2.492 hektar stort og 97 prosent er i privat eie.

Siden områdene er beskyttet er det store begrensinger for hva slags aktivitet grunneierene kan foreta seg for å skaffe inntekter av eiendommene.