Margarita del Val
HELSE OG FORBRUKER

Covid-ekspert advarer: –⁠ Vi må forberede oss

Høsten og vinteren kan bli annerledes.


MADRID

Immunolog Margarita del Val er en av de mest løsningsdyktige vitenskapelige forskerne i Spania som har blitt en målestokk for tolkning av coronavirusdata siden starten av pandemien. 

Forskeren kommer nå med en kraftig advarsel som følge av sin evaluering av de sanitære tiltakene som blir utført i løpet av sommeren.

– Vi er i et av de mest gunstige øyeblikkene av pandemien fordi det er sommer og adferden vår gjør infeksjoner mindre sannsynlig, men vi må forberede oss på høsten og vinteren - og vi gjør det ikke, sier Margarita del Val. 

Et spesifikt faktum har utløst alarmer ifølge forskeren. Akkurat nå er dødstilfellene forårsaket av coronaviruset fire ganger høyere enn i juli i fjor. Årsaken, som hun forklarer til media, er ikke fordi vaksinene svikter men fordi vi har fire ganger høyere risikoatferd ved eksponering for viruset enn vi burde ha.

Hovedårsaken som vi ikke ser ut til å lære, ifølge forskeren, er å kontrollere luftkvaliteten. Hennes sterke anbefaling for høsten og vinteren er at vi lærer å måle luftkvaliteten og å bruke antiseptiske midler.

Hun understreker at dette er spesielt viktig for de eldre som er en utsatt gruppe med høyest dødelighet på grunn av covid-19.

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.