Arkivet

Ble nektet å fly hjem av Ryanair


ALICANTE/DAYA NUEVA

Ekteparet ble nektet å gå om bord av personalet til Ryanair på Alicante-flyplassen fordi de ikke hadde svenske pass eller kunne dokumentere at de hadde svensk bostedsadresse.

Ekteparet Kolstad er norske statsborgere og har norske pass, men de har bodd i Göteborg siden 1988. Søndag skulle de reise fra ferieboligen sin i Daya Nueva og hjem til Sverige.

– Etter at vi hadde sjekket inn all bagasje, gått gjennom sikkerhetskontrollen, handlet i tax free-forretningen og spist lunsj, var det på tide å gå om bord. Men der ble vi nektet av personalet som mente vi ikke kunne være med da vi hadde norske pass. Vi viste frem personbevis og kopi av bostedsadressen vår i Göteborg, men det sa de var kun en kopi og gjaldt ikke. De ville se et recidensia-kort, noe vi ikke har i Sverige. Så vi ble rett og slett nektet ombordstigning. Deretter måtte bagasjen vår hentes ut og vi måtte gå turen fra flyet tilbake til avgangshallen. Der måtte vi forklare at vi ikke kom med et fly, men ble nektet å reise siden de krevde oss for covid-19 test for å gå videre. Et salig rot, forteller ekteparet. Paret har gitt opp å få tilbake utgiftene til flybilletter og taxi frem og tilbake til flyplassen av Ryanair. Den regningen kom på rundt 2500 norske kroner.

Sett denne? 40 flypassasjerer ble sendt rett hjem igjen

Nå har ekteparet bestemt seg for å ta bilen hjem til Sverige. – Vi reiser hjem mandag eller tirsdag med vår egen bil. Nå skal vi sjekke med den svenske ambassaden i Frankrike og sjekke hva de trenger av tester for at vi kan kjøre gjennom landet. Vi tar ikke sjansen på at Ryan Air fortsatt ikke har lest seg opp på gjeldende regler. Og skulle det samme personalet stoppe meg en gang til vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Og nå må vi hjem. Vi har barnebarn både i Norge og Sverige vi ikke har sett på lenge. Samt vi har andre avtaler som vi må overholde, sier Kristin Kolstad.

Hun fortsetter: – Jeg finner det veldig merkelig at vi kommer oss helt til ombordstigning før de stopper oss for ikke å ha rett dokumentasjon. De kunne vel sjekket det de mener må være i orden når vi sjekket inn bagasjen? De er jo så nøye på alt annet der.

Det svenske konsulatet i Torrevieja bekrefter overfor Vikingposten at de har fått flere henvendelser om samme problem.

– Vi vet ikke hvorfor Ryan Air håndhever regelverket feil. En tysk statsborger som har bodd i Sverige i mer enn 40 år, ble også nektet å fly fra El Altet av samme årsaker som ekteparet Kolstad, er beskjeden fra konsulatet til Vikingposten. Vikingposten har ikke kommet i kontakt med Ryan Air.

Les mer om:

Reise