Advarer mot farlig smitte i dyr som føres ut av Spania

Veterinær anbefaler blodprøver.

Spaniaavisen

Publisert 5. juni 2014 08:44

ALTEA

Transport av kjæledyr inn og ut av Norge øker fordi fler og fler nordmenn bosetter seg i Spania og andre middelhavsland. Dette gir en risiko for at kjæledyrene bringer med seg sykdommer til Norge.

Nylig ble det i Lofoten påvist Leishmaniose på en hund som ble importert fra Spania i 2012. Leishmaniose er en alvorlig parasittsykdom som overføres av en sandflue. Parasitten angriper indre organer og kan i verste tilfelle føre til død. Sandfluen er utbredt blant annet i hele Spania og Italia og den sørlige delen av Hellas og Kypros. Siden sandfluen finnes stort sett i tropiske strøk, er risikoen for videre smitte i Norge liten. 
Mattilsynet i Norge har allikevel valgt å opprettholde lidelsen som en B-sykdom, blant annet på grunn av endrede klimaforhold og økt reisevirksomhet.

Finn hjelp i vår bransjeguide her

At Leishmaniose er en B-sykdom betyr at hundene som er smittet blir båndlagt, og at dyrene ikke kan selges eller gis bort. Det kan heller ikke selges avkom av disse hundene, fordi parasitten kan overføres til fosteret. De smittede hundene oppføres på en offentlig «Leishmanioseliste». Alle eiere av en hund som får påvist Leishmaniose får tilsendt brev med informasjon om sykdommen og hvilke konsekvenser det får for eier og hund.

Vikingposten møtte veterinær Pilar Sagredo som er en av driverne og eierne av Hospital Veterinario Althaia i Altea. Hun startet opp klinikken for 16 år siden sammen med sin skotske mann William Hutchinson. De har gjennom mange år opparbeidet seg en skandinavisk kundekrets og har mange norske faste kunder.

Ekteparet har i bodd i Madrid i mange år hvor de også drev sin egen klinikk og underviste på veterinærhøgskolen. Sagredo sier at Leishmaniose er en meget alvorlig sykdom og at de er spesielt oppmerksomme på at kjæledyrene til deres kunder blir vaksinert.

Les også: Pensjonist bodde med 70 katter

– Sykdommen kan dukke opp etter noen måneder også etter flere år. Leishmaniose er utbredt i hele Spania. Jeg anbefaler på det sterkeste at hunder og katter som har oppholdt seg her i landet i en periode eller er anskaffet her blir testet for sykdommen før de tas med ut av landet. Det gjøres ved hjelp av to forskjellige blodprøver, sier veterinær Pilar Sagredo.

Sagredeo sier at det viktigste er å unngå at kjæledyrene blir smittet, og hun presiserer at forebygging er viktig. Det kan gjøres på flere måter. De bør først og fremst vaksineres og deretter bruke et spesielt farget halsbånd som innholder stoffer som holder sandfluen borte. Hunder og katter bør også i tillegg til dette jevnlig, minimum hver fjerde uke, få behandling som forebygger at de blir smittet og som også gjør at blant annet flått og andre «skadedyr» holder seg unna. Dette gjøre ved hjelp av en pipette med flytende stoff som dryppes i nakken på dyret.

– Leishmaniose er kun utbredt i varmere strøk. Den smitter ikke til mennesker eller til andre dyr. Parasitten overføres kun via sandfluen. Det er viktig at hunde- og katteeiere får kunnskap om denne alvorlige sykdommen slik at de kan beskytte og ta vare på sine kjæledyr. Dyr som har blitt smittet kan behandles, men det er en stor risiko for at de kan bli alvorlige syke resten av deres levetid og i verste fall dø av sykdommen, sier veterinær Pilar Sagredo.