Vurderer å beslaglegge tomme boliger

Disse områdene kan bli rammet.

Spaniaavisen

Publisert 28. mai 2013 07:24

MADRID

Spanske banker sitter på titusener av boliger som nærmest er umulig å selge til en fornuftig pris, og som nå står og forfaller.

Ifølge DN.no vil nå regionale myndigheter i Andalucía og på Kanariøyene med loven i hånd beslaglegge – ekspropriere – boliger som står tomme, og la bostedsløse flytte inn.

Årsaken er det regionale myndigheter beskriver som en nødsituasjon med tusener av familier uten bosted. Eksproprieringen skal i første omgang gjelde i maksimalt tre år, skriver DN.no.

Over 637.000 boliger står i dag tomme bare i Andalucía, ifølge offisiell statistikk.

Ser du etter bolig? Her finner du 60 prospekter

– Dette er en populistisk tredje verden-politikk som ellers kun kan sees i Bolivia og Nord-Korea. Dette vil gjøre eiendomsinvesteringer i Spania ekstremt risikabelt, sier Mikel Echavárren, sjef i rådgivningsfirmaet Irea i Madrid til Bloomberg.

Både EU og investorer som har tapt store penger i spansk eiendomssektor de siste årene har alvorlige innvendinger til det som beskrives som en inngripen i den private eiendomsretten.

Tiltaket kan ifølge DN.no velte EUs redningspakke for kriserammede spanske banker.

Spania og landets banker har alt fått 41 milliarder euro (309 milliarder kroner) i en mye omstridt krisepakke.
Bankene, som eier mesteparten av de tomme boligene, protesterer også. Emilio Botín, sjefen for Spanias største bank, Banco Santander, sier det er en «fryktelig idé».