Vil stoppe spansk skinketrafikk til og fra Norge

Landbruksminister varsler endringer mot tolltull.

Spaniaavisen

Publisert 20. mars 2014 08:36

COSTA BLANCA/OSLO

Landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) vil sette en stopper for ordninger som krever at spansk serranoskinke krysser Europa opptil tre ganger for å slippe unna norske tollregler.

Det var NRK som først meldte at skinken fraktes flere ganger fram og tilbake mellom Norge og Spania, utelukkende for å slippe unna norsk straffetoll på ferdige matvarer.

– Dette med at denne skinka er på turné tre ganger i Europa før den havner på norske bord er veldig uhørt og en ordning jeg vil sette en stopper for når vi skal forhandle med EU, sier landbruksministeren til NRK.

På grunn av tollreglene blir spanske skinker fraktet som råvarer til den norske grensa før de umiddelbart etter innførselen blir fraktet tilbake for bearbeiding og foredling. Fordi råvarene, griselåret, har bein i seg får den en lav tollsats inn til Norge.

Ferdige skåret skinke uten bein er derimot å anse som bearbeidet vare og er mye dyrere å tolle inn. Men siden råstoffet allerede har vært i Norge én gang, betales ikke toll flere ganger.