Vil sende norsk pasientgruppe til Albir

Klimaet gir helsegevinst.

Spaniaavisen

Publisert 24. september 2013 19:25

ALBIR

Ledere i Norsk forening for spastisk paraparese/ataksi (NASPA) har vært på studietur til Albir for å sjekke ut muligheten for helsebehandling.

De ønsker seg nå at store grupper rullestolbrukere med denne og liknende muskelsykdommer kan få reise hit for å benytte seg av tilbudet til Costa Blanca Physiotherapy.

– Vi er en gruppe med kronikere i Norge som har denne sykdommen og som har rett til fysikalsk behandling i Norge og utlandet. Nå prøver vi ut alternative opplegg for behandling i forhold til de norske tilbudene her i Spania. Vi var nok litt skeptiske og usikre da vi i booket plass her, men dette oppholdet har overgått all vår forventing i positiv retning, sier Geir Eriksen fra Lørenskog, som er født med sykdommen spastisk paraparese. 

Les også: Helseturisme i Spania blir stadig mer populært

Han er leder for foreningen i Norge som teller 280 medlemmer og forteller at det er rundt 800 personer i Norge som har denne lidelsen. Det er norske brukere som har henvisning til norsk fysioterapeut han i første rekke ser for seg kan benytte tilbudet til Costa Blanca Physiotherapy.

Man kan bruke tilbudet deres uansett om man har henvisning eller ikke, men uten henvisning får man heller ikke refusjon. Costa Blanca Physiotherapy har lagt forholdene til rette for at personer som er helt avhengige av rullestol, og da spesielt de med tunge behov, skal få et godt behandlingstilbud i Spania.

– Vi ønsker nå, etter å ha testet dette ut på oss selv, å få nedover større grupper av pasienter. For å få til dette har vi blant annet søkt om 700 000 kroner i midler fra ekstrastiftelsen.no i Norge. Vi håper uansett å få de første gruppene hit høsten 2014, og da også gjerne grupper med barn, sier Eriksen.

Grethe Grundvik fra Bødalen i Røyken er sekretær i foreningen. Hun synes det er flott å kunne få være mer ute med rullestolen. 
– Her er det lettere for meg blant annet å dra på butikken alene. Jeg tror også at det rent psykisk for mange blir flott at man kan trene sammen og møte folk fra alle deler av Norge som har sykdommen, sier Grethe Grundvik.

Finn hjelp i vår bransjeguide her

– Hvorfor kan dere ikke bare gjøre det samme i Norge?
– Jo, det kan vi selvfølgelig. Det finnes flotte fysioterapimuligheter både på Beitostølen og ved andre sentre i Norge, men det er spesielt klimaet her nede som gir en enorm ekstragevinst. Jeg synes vi har fått veldig mye her hos Costa Blanca Physiotherapy både fysisk med treningsopplegg, men også psykisk. For meg var varmen også alfa og omega, sier Geir Eriksen. 

Paraparese er en nevrologisk sykdom som er arvelig. De tre pasientene som nå har testet ut opplegget hos fysioterapeut Nazanin Heydar og hennes kolleger er på ulike stadier av sykdommen, men det de har felles er at det dessverre bare går nedover med helsen. Da er det ekstra viktig for pasientgruppen å jobbe med livskvalitet.

Geir og Grethe har ikke lagt på latsiden de dagene de har vært her. De har testet ut alt fra fysioterapeutenes fagkompetanse, hotellfasiliteter, framkommelighet i gatene og til servicen på flyplassen. Alt virket bra. 

– Jeg synes Albir har bra fremkommelighet for rullestolbrukere, mens byen Alfaz del Pi nok dessverre henger noe etter, sier Grethe. Geir nevner også at han er veldig fornøyd med at Norwegian tilbyr hele fem plasser på fly med medbrakt elektrisk rullestol på opp til 200 kg. Dette trenger man ikke betale noe ekstra for, men bare huske på å si ifra på forhånd.