Vil hjelpe andre med å komme seg videre

Etter å ha drevet med frivillig arbeid i over 11 år bestemte Geir Bornkessel seg for å starte Momentum på Costa Blanca.

Spaniaavisen

Publisert 17. juli 2017 09:33

ORIHUELA COSTA

Momentum er en landsdekkende frivillig organisasjon for ben– og armamputerte. Bornkessel er utdannet likemann, og tar samtaler med den som trenger det på vanskelige dager.

Geir Bornkessel er amputert selv og vet godt hva man går gjennom. Han måtte amputere det høyre benet etter en sykehustabbe, og vil gjerne hjelpe andre med å komme seg videre i livet. Han forteller:

– Jeg hadde fått blodpropp i hovedpulsåren, men så var det pinse, og de måtte vente med operasjonen. Da var det allerede for sent. Før operasjonen jobbet jeg som innkjøpssjef i NCC, og det var en godt betalt jobb. Jeg har tenkt litt i ettertid på hvordan jeg var som person på den tiden. Jeg trente mye, var opptatt av hva jeg hadde, men livet er så mye mer enn materielle goder. Det har jeg innsett nå.

Trenger du taxi, tolk eller tannlege? Finn hjelp i vår bransjeguide

I Momentum jobber Bornkessel med likemannsarbeid. En likemann er ikke helsepersonell, men er en som sitter i samme båt. For å bli likemann trengs mange kurs først. Det er også viktig at man er et medmenneske som er flink til å lytte og kan kjenne seg igjen i det pasienten går gjennom som nyamputert. For å bli likemann må man være ferdig med sin egen livskrise. Man kan ikke hjelpe andre hvis man fremdeles sliter selv.

– Jeg bruker som oftest å ha tre ulike samtaler med en nyamputert. Den første skjer på sykehuset. Da får jeg mange spørsmål om NAV, familien og arbeidssituasjonen nå. Er livet over? Når pasienten starter rehabiliteringen dukker nye spørsmål opp. Den siste samtalen er om livet når man kommer hjem. Hva skjer nå? Det er også bare å ringe når som helst man har behov for å snakke med noen, forteller han.

Ofte trenger også pårørende noen å snakke med. Det kan være vanskelig å tilpasse seg den nye livssituasjonen, og man vet kanskje ikke helt hvordan man skal forholde seg til den amputerte. Turid, som er kona til Geir Bornkessel jobber med det.

Se 230 flotte bilder fra hele Spania – sjekk ut vår Instagram-side

Han kommer med et eksempel på en situasjon de opplevde.

– Vi møtte en tidligere offiser, og kona hans kledde på han da vi var der. Da spurte Turid henne om dette var noe som var dagligdags, og hvorfor at han ikke kunne kle på seg selv. Kona til offiseren hadde jo ment det etter beste mening, men det er viktig at man gjør ting selv, og da trenger man noen som er tøff mot deg. Jeg er glad for at jeg har Turid som kan være den personen for meg.

Bornkessel oppfordrer til å ta kontakt om man trenger et lyttende øre, så tar han turen innom. Man bør i hvert fall ikke være alene om sorgen.
– Det er lett å gå ned i kjelleren å hente noe, men man må ikke bli der. Det er viktig å gå opp igjen og fortsette jobben videre, avslutter han.