Vil ha UD til å hjelpe nordmenn som rammes av husokkupanter

Fremskrittspartiet tar opp saken i Stortinget.

Terje Aspdahl

Publisert 11. november 2020 15:27

OSLO/TORREVIEJA

Stortingsrepresentant Himanshu Gulati (Frp) har utfordret utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide på hva Utenriksdepartementet gjør for å hjelpe nordmenn som opplever at feriehuset i Spania blir inntatt av husokkupanter.

– Flere titalls tusen nordmenn eier feriebolig i Spania, og det finnes flere saker i media om nordmenn som opplever marerittet med husokkupanter. FrP mener at UD må hjelpe nordmenn som havner i en slik situasjon, og det er viktig at den norske regjeringen legger press på spanske myndigheter, sier stortingsrepresentant Gulati.

Sett denne? Tror ferieboligen må rives etter at husokkupantene forlot

Stortingsrepresentanten løftet saken til utenriksministeren etter initiativ fra lokalpolitiker Ketil Glimsjø fra Asker, som har feriert i Torrevieja siden 1996. Han besøkte Spania for fem dager i oktober, selv om innebar ti dagers karantene ved retur, for å sjekke at alt var i orden i forbindelse med overdragelsen av svigerforeldrenes eiendom.

– Både nordmenn og andre utledninger med bolig i Spania, er bekymret for å bli rammet av husokkupanter. Derfor løftet jeg denne problemstillingen med FrPs stortingsrepresentant Gulati. Ingen ønsker å bli fraranet ferieboligen sin, sier Glimsjø.

Utenriksminister Søreide viser i sitt svar til at antall nordmenn som er blitt utsatt for husokkupasjon er lavt, men den norske ambassaden i Madrid har tatt opp saken med spanske myndigheter. Hun sier også at endringer i spansk praksis forhåpentligvis vil føre til færre slike saker fremover.

– Vi observerer at det er økt politisk oppmerksomhet om denne problemstillingen i Spania. Spanske myndigheter har nylig tydeliggjort regelverket for hvordan politi og påtalemyndigheter skal håndtere slike situasjoner. Vi har derfor grunn til å håpe at slike saker forhåpentligvis vil la seg løse raskere og at færre nordmenn vil oppleve slike hendelser i framtiden, skriver statsråden i sitt svar.

Les spørsmål og svar her