Vil ha flere skandinaviske beboere

...og Oddvar stortrives i egen leilighet med alle fasiliteter.

Terje Aspdahl

Publisert 24. mai 2012 08:30

PILAR DE LA HORADADA

Casa Verde har flere eldresenter på Costa Blanca. Nå deler de opp sentrene mer etter nasjonalitet enn tidligere. Og man merker en større etterspørsel enn tidligere blant annet fra skandinaver. Norske Oddvar Kolbjørnsen (81) har bodd ved Casa Verde-senteret i Pilar de Horadada snart ett år.

– Jeg bodde tidligere ved senteret i Guardamar. Nå har jeg vært her og hatt min egen bungalow i snart ett år. Jeg stortrives og synes senteret her er flott. Her har jeg alt jeg kan ønske meg, til og med norske TV-signaler. Jeg er nesten litt overrasket over hvor fint vi har det her, og har ikke noe behov for å flytte tilbake til Norge. Er det noe jeg behøver er det bare å trykke på en knapp. Her er det egne leger og pleiere som tar godt vare på oss. Når det gjelder språket går det mest på engelsk og litt spansk. Ellers bruker vi armer og bein, det fungerer fint, sier Oddvar Kolbjørnsen til Vikingposten.

Skal du kjøpe bolig i Spania? Vi har lagt ut flere boligprospekter her

Den unge direktøren ved Casa Verde, Carlos Sánchez Pacheco, har tidligere vært direktør ved flere hoteller. Han ser mange likhetstrekk mellom senteret og et hotell.

– Her har man alt man trenger. Samtidig samarbeider vi med sykehusene og andre institusjoner i området. Blant annet kommer sjømannskirkens ansatte innom en gang i uken. Da stekes det vafler og de skandinaviske beboerne får medbrakt siste utgaven av Vikingposten. Vi mener det ikke er noe dårligere tilbud her enn man får for eksempel i sitt respektive skandinaviske hjemland. Vi jobber også med et direkte samarbeid med den svenske staten.
Det er billigere å drive eldreomsorg her, enn i Sverige. Dersom pasienten ønsker det selv, sier Sánchez Pacheco.

Bli venn av Vikingposten/Spaniaavisen på Facebook

– Vi har mange skandinaver innom for å se og forhøre seg om stedet. Det har økt merkbart de siste årene. Derfor har vi blant annet gjort det sånn at vi tar inn skandinaver her og senteret vårt i Guardamar har tyskere. Dette for å forsøke å samle de med samme språk på samme sted. Språk et kan være en utfordring, men ikke et problem, sier Carlos Sánchez Pacheco til Vikingposten.

Casa Verde sitt senter i Pilar de Horadada ligger på et område som er 4500 kvadratmeter stort. Her er det plasser for både kort- og langtidsopphold.

– Senteret har 144 enheter og foruten rommene inne på senteret har vi også 24 bungalower inne på området. Eldre mennesker har et stort behov for å kunne klare seg selv, men ha hjelpen nære om det trengs. Vi kan også behandle mange forskjellige sykdommer her på senteret. Nå jobber vi med å få tak i flere skandinavisk- og spansktalende personale. Det er viktig når vi nå forsøker å få flere skandinaver hit til Casa Verde i Pilar de Horadada, avslutter Carlos Sánchez Pacheco.