Vil gi skandinaver hjelp i Torrevieja

Spanske myndigheter vil sette en stopper for alle helseturistene. Nå må du bevise at du enten betaler skatt, arbeider eller bor fast i Spania.

Terje Aspdahl

Publisert 26. april 2012 09:14

MADRID/TORREVIEJA

Spania og helseminister Ana Mato vil skjerpe reglene for å få padrón, et bostedsbevis i kommunene. Det gjøres i et forsøk på å få ned utgiftene som helseturistene påfører spanske helsemyndigheter.
– Vi skal sette en stopper for ordningen som noen utlendinger misbruker, sa Mato da saken var til behandling i kabinettet fredag.

Les også: Vanskeligere å få padrón og helsekort i Spania

I Torrevieja beroliger Betty Gräns skandinavene med at de skal få den legehjelpen de trenger og har rett til. Hun er nylig ansatt ved "Departamento de salud" i Saltbyen, og er ansatt nettopp for at kommunen skal kunne yte bedre service for alle skandinavisktalende innbyggere.

– Jeg er her for å hjelpe med nettopp padron (bostedsbevis) og SIP-kort (helsekort). Har man leilighet her i kommunen er det ikke noe problem. Ta med enten strømregning, vannregning eller escritura, samt pass, så ordner vi alt for deg her. Kontoret hvor man får padron ligger tvers over gaten for vårt kontor her i calle Azorin 50. Jeg vil samtidig understreke hvor viktig det er å få seg SIP-kortet. Man skal være klar over det ordinære helsekortet kun dekker akutthjelp. Det kommunale helsetilbudet her i kommunen er helt på høyde med det private, sier Betty Gräns.

Nye prospekt er på plass i vår eiendomsportal. Ta en titt her

Helseministeren vil nå endre Ley de Extranjería for å hindre at utlendinger kommer til Spania bare for å få helsebehandling.
– Tidligere har det vært nok å ha padrón for å få helsekortet. Nå vil det komme en rekke nye krav, sier Ana Mato.
– Utlendinger må bevise at de bor i Spania, arbeider her eller betaler skatt her, sier en talsmann for helsedepartementet.

Ifølge El País vil utlendinger som oppholder seg ulovlig i Spania bare ha rett på førstehjelp. De med residencia i landet vil få adgang til helsetjenester som i dag. Det spanske helsevesenet skal etter budsjettkuttet fredag spare én milliard euro i år.

SIP kortet har en gyldighet på seks måneder og kan fornyes ved kontoret hvor Betty Gräns sitter.

I vår bransjeguide finner du næringsdrivende på Costa Blanca – finn telefonnumre og hjemmesider her

– Det man skal være klar over er at det som tidligere het E-121 skjema, som er bevis på at man er pensjonist, heter nå S-1. Dette gjelder også skjemaene E-106-, E-109- og E-120. Med den nye betegnelsen er det også skjerpet inn på at man i tillegg til helsekortet (EU-kort) må også ha med seg en bekreftelse fra Norge eller Sverige at man er pensjonist.

– Dette gjør man på grunn av at mange har forfalsket helsekortene her i Spania. Men jeg kan også hjelpe med de nødvendige bekreftelsene fra ditt respektive hjemland. Jeg vet selv hvor vanskelig det kan være å komme til et fremmed land med andre rutiner enn de man er vant til. Ta kontakt om du trenger hjelp, vi er her for å hjelpe. Er ikke jeg til stede er min kollega, Joaquin Lorentz, her. Han snakker flytende engelsk. Kontoret er åpent mandag til fredag fra klokken 9 til 15, sier Gräns.