Vil flytte ut av okkupert bolig

Den norskeide boligen på La Florida i Orihuela Costa som er blitt okkupert av en kvinne og hennes fire barn, blir trolig forlatt i nær fremtid.

Terje Aspdahl

Publisert 19. februar 2021 12:19

ORIHUELA COSTA/LA FLORIDA

Eiendomsmegler og daglig leder Luis Aragon Diaz og megler Robert E. Larsen mener boligen som er okkupert kan bli fraflyttet de nærmeste dagene.

– Dette er et litt spesielt tilfelle og ikke noe som er vanlig her i området. Den okkuperte norskeide boligen har stått tom i mer enn ti år. Det er banken som har solgt den, og de har ikke gjort noe som helst av vedlikehold i disse årene. Derfor har den blitt et offer for okkupasjon. Det er en stor forskjell på boliger som er forlatt og fritidsboliger som ikke er i bruk deler av året. Ingen av disse okkupantene er ute etter problemer, og derfor okkuperes boliger som er forlatt. Ikke de som ikke er blitt brukt over en kortere eller lengre periode,forklarer Aragon Diaz. Han har drevet meglerfirmaet Rosa Mediterranean Houses etter sin mor, som startet firmaet på La Florida, i en årrekke.

– Kvinnen som har tatt bolig i rekkehuset var ikke klar over at det var en norsk eier av boligen. Da jeg snakket med henne ble hun fortvilet over at det faktisk er en eier av boligen og ikke en forlatt bolig. Hun ga tydelig utrykk for at hun ikke ønsket noen problemer og hevdet også at hun og de fire barna skulle flytte ut innen kort tid, sier han.

Rober E. Larsen mener det er viktig å nyansere og forklare hva som har skjedd i dette tilfellet.

– Sett med skandinaviske øyne er det uforståelig at dette kan skje og det er helt klart verken lov eller akseptabelt. Men det er enkle grep man kan gjøre for at dette ikke skulle skjedd. For eksempel om det var blitt hengt opp noe så enkelt som et skilt om at boligen er solgt, ville den aldri blitt okkupert. Og som Luis forklarer er det en stor forskjell på forlatte boliger og fritidseiendommer som blir benyttet med ujevne mellomrom. Som regel er det uinteressant å okkupere en bolig som er møblert og tydelig i bruk deler av året. Okkupantene vet at det medfører bråk og trøbbel, noe de ikke er ute etter. De vil som regel slå seg ned hvor det er tydelig at boligen er forlatt.

I Norge er eier av boligen Ole Roald Dyrnes på jobb på fiskebåt.

– Jeg har sjekket litt om muligheten for å stenge vann og strøm, det avventer jeg svar på. Og konsulentfirmaet jeg bruker har vært innom boligen uten at det ga noe annet resultat en kjeft å få fra kvinnen som har okkupert boligen, forteller Dyrnes.

– Jeg vurderer om jeg skal tilby okkupanten et beløp for å flytte ut. Etter det jeg har hørt har hun vasket ned leilighet og fikset den såpass at hun kunne fått et bidrag for jobben og kanskje en startkapital på en husleie. Men det må i tilfelle være innen rimelighetens grenser, fastslår Dyrnes.