Vil dekke deler av momsøkningen selv

Frisørmomsen øker fra 8 til 21 prosent i Spania.

Terje Aspdahl

Publisert 26. juli 2012 08:09

TORREVIEJA

Fra 1. september blir det meste dyrere i Spania når momsen (I.V.A) økes. For blant annet frisør- og rengjøringstjenester økes avgiften med 13 prosentpoeng, fra 8 til 21 prosent.

Heidi Synnevåg og hennes frisørsalong Heidis frisør vil ikke legge hele økningen over på kundene.

Les også: Utsetter momsøkningen til 1. september

– Vi kan ikke dytte hele økningen over på kundene. Jeg har ikke regnet på det enda, men med et såpass kraftig avgiftshopp må vi selv ta deler av økningen. Jeg bidrar gjerne om dette kan hjelpe Spania ut av den krisen landet er inne i, sier Heidi Synnevåg til Vikingposten.

En normal behandling hos Heidis frisør kommer på rundt 55 euro. Etter dagens avgiftssatser betyr det at fire euro og førti centimo går til staten. Med de nye satsene vil samme behandling koste drøye 61 euro.
– Vi er heldige og har stort sett skandinaviske og da i hovedsak norske kunder. De har sine pensjoner og lønninger fra Norge og for dem betyr ikke denne økningen så mye, sier Synnevåg.

Les også: Spansk klesgigant tar momshoppet selv

Ingvild Andreassen har nylig kjøpt feriebolig i Quesada og har jobbet ved den Norske skolen i Rojales tidligere. Hun tror det er spanjolene som vil merke de nye avgiftsøkningene mest.
– Jeg besøker Costa Blanca jevnlig, det er som å komme hjem. Trenger jeg å gå til frisøren er det Heidis frisørsalong jeg bruker. For min del betyr den varslede økningen ikke mye. Vi må være innstilt på at det blir dyrere også i Spania. Men det er den jevne spanjol dette rammer i første rekke. Vi nordboere skal ikke klage, det er spanjolene som får det tøffere, sier Ingvild Andreassen til Vikingposten.

– Med de nye satsene betyr det bare at vi må være enda mer prisbevisst, som mange av våre kunder. Jeg har samtidig registrert det er flere og flere frisørsalonger som har klipp til 10 euro. Det kan ikke være til selvkost engang. Disse salongene ser jeg også forsvinner like fort som de dukker opp, konstaterer Heidi Synnevåg.