Vikingpostens turekspert er av kongelig slekt

Øyvind fra Alfaz fikk bekreftelse fra selveste kong Juan Carlos.

Spaniaavisen

Publisert 6. september 2012 06:12

ALFAZ DEL PI

Øyvind Fosse har fått bekreftet det han har mistenkt hele livet – at familien på farssiden er direkte etterkommere av keiser Wilheim II av Tyskland.

Dette fikk de bekreftet i et personlig brev fra spanskekongen Juan Carlos 27. mai i år. Han er høyeste beskytter av slekten til keiser Wilhelm. Dermed har det spanske kongehuset makt til å utnevne og bekrefte adelige for Tyskland også.

– Siden jeg var en liten gutt og gikk i knebukser i Bergen, har jeg visst at min bestefar var sønn av keiser Wilhelm, men det er ikke før nå at vi faktisk har fått det bekreftet, sier Øyvind Fosse til Vikingposten.

Les også: Endelig fred og ro i sjømannskirken i Albir

I 1904 var keiser Wilhelm på besøk i Hardanger, og traff en jente fra Sogn.
I april året etter ble bestefaren til Øyvind født, og det går rykter i området om at keiseren var innom for å se til ham.

– Min bestefar ble adoptert eller satt bort til Gustav og Severine Fosse, som hadde en gård på Øvre Fosse i Kvinnherad. Vi har fått bekreftet fra flere steder at keiseren dro hit for å se til gutten, sier Fosse.

Da han ble voksen, flyttet Øyvinds bestefar til Bergen.
– Min far, Harry Andreas Fosse, ble født i Bergen under enkle kår, sier Øyvind.
Senere har Harry, som nå er 78 år, flyttet til Vigra på Sunnmøre.

Meld deg på vårt nyhetsbrev her. Tjenesten er gratis

Det er Jan Harald Fosse, fetteren til Øyvind, som har drevet omfattende slektsforskning de siste årene og til slutt som fikk gjennombruddet i saken.
Da hadde han fått hjelp av en pensjonert politimann til jobben.

– Brevet fra spanskekongen bekrefter at også vi kan ta navnet von Hohenzollern nå, og jeg tenker på å gjøre det, sier Fosse.
I tillegg kan de ta tittelen som Sir eller den tyske versjonen Ritter.

– Det som førte til et gjennombrudd var at vi fikk kontakt med prins Georg Friedrich von Preussen, som igjen satte oss i kontakt med Kroneprotektor Storhertug Ludwig Guillaume von Ostpreussen. Han bor i Madrid. Etter det gjorde vi det klart at vi ikke var ute etter penger, men bare få vite så mye som mulig om slekten, sier Fosse.

Les også: Norsk ble helt gresk i Albir

De siste året har en enorm mengde dokumentasjon og kommunikasjon ført til at familien til slutt mottok brevet fra spanskekongen.

– Brevet viser at vi er sønner og døtre av keiser Wilhelm, og det betyr at min far sin generasjon, vår generasjon og våre barn kan ta tittel som Sir, i tillegg til å ta familienavnet von Hohenzollern, sier Fosse.