Viking ble redningen for Une

For Une Prestholt-Johnsen har klatring i flere av verdens høyeste fjell vært hennes store lidenskap. Nå har hun flyttet til Torrevieja.

Terje Aspdahl

Publisert 2. mai 2021 10:04

TORREVIEJA

Listen over fjell hun enten har besteget eller forsøkt å bestige, er lang. Vi kan nevne i fleng: Island Peak 6189 moh. – fem ganger, Kilimanjaro 5895 moh. – tre ganger, Ama Dablam 6812 moh. og Manaslu 8163 moh. Så er det en avbrutt tur til Lhotse som er 8516 moh.

– Men det er de tre turene til Mount Everest som hele tiden var målet og drømmen. Jeg startet på den første turen dit i 2015, så ble det nytt forsøk i 2016 og i 2017 klarte jeg det endelig. Jeg kom meg opp til toppen på verdens høyeste fjell på 8848,86 moh. forteller Une Prestholt-Johnsen som skryter av flotte sponsorer «som har støttet meg hele veien, uten dem hadde ikke disse turene vært mulig».

Prestholt-Johnsen mistet sin mor og far gjennom sykdom og en ulykke da hun var 26 år i 2004. Det startet nok eventyrlysten.
– Det gjorde nok at jeg satte meg noen hårete mål, forteller hun.

Sett denne? Motebutikk blir Vikings nye hjem i Torrevieja

Men fjellklatringen har satt sine spor og klatreutstyret er foreløpig lagt på hyllen til fordel for et liv i lavlandet og i Torrevieja (7 moh).

– Jeg giftet meg med Knut Tomas, i Himalaya selvsagt, tilbake i 2018. Og vi har benyttet ferieboligen her i Torrevieja flittig de siste årene. Jeg har fått en skade i ryggen etter for mye belastning på det ene benet og jeg merker jeg blir alltid mye bedre etter et opphold her på Costa Blanca. Sammen med å være arbeidsledig i Norge og en vanskelig arbeidssituasjon ble Knut Thomas og jeg enige om at jeg skulle forsøke å bo her en stund. Men å bare ha «ferie» er ingen god løsning, derfor ble jeg utrolig glad og fornøyd over å ha fått meg jobb i Viking Redningssentral sitt callsenter her i Torrevieja. Nå venter jeg på at varmen skal komme slik at ryggsmertene slipper taket. For jeg trives veldig godt etter de første månedene her, selv om pandemien har ødelagt en del av reisene Knut Tomas og jeg hadde planlagt før jeg flyttet hit, sier hun og ser bort på mannen sin.

Knut Tomas Prestholt-Johnsen er på en 14-dagers tur til Torrevieja, anbefalt av legen sin på grunn av sterk astma og 65 prosent lungekapasitet.
– Dette er en anbefalt tur og jeg jobber herfra over nett i full forståelse med min arbeidsgiver. Men selvsagt er det også godt å treffe kjæresten min etter å ha vært borte fra hverandre i snart to måneder, sier Knut Tomas.

– Nå er jeg bare bekymret for om personalet på Gardermoen skal etter eget forgodtbefinnende mene turen min hit ikke var en nødvendig reise, noe legen min mener. Men jeg er klar på en ting. Det blir ikke noe karantenehotell på meg når jeg reiser tilbake til Norge lørdag – uansett. Karantenen tar jeg hjemme i mitt eget hus, som ligger en 20 minutters kjøretur fra Gardermoen. Om det skulle vanke bot så får det så være. Jeg utsetter meg ikke for karantenehotell og mulige forflytninger i overfylte busser, sier Knut Tomas Prestholt-Johnsen.
Ekteparet Prestholt-Johnsen er skjønt enige om at de vil forsøke å pendle oftere bare pandemien gir seg. 

– Vi har jo telefonkontakt på Facetime daglig, men planen er selvsagt at vi skal se hverandre oftere og at Knut Tomas får mulighet til å jobbe herfra oftere etter hvert.