Venter store nedbørsmengder

Aemet har gått ut med varsel om store nedbørsmengder i store deler av landet.

Terje Aspdahl

Publisert 24. november 2020 19:56

COSTA BLANCA

Fra og med onsdag vil det komme en betydelig endring i værforholdene, dette betyr slutten på det stabile været som har fulgt oss de siste ukene.

En kaldfront vil komme inn gjennom den vestlige delen av halvøya og Kanariøyene, noe som hovedsakelig fører til nedbør på Atlanterhavs-siden.

Samtidig vil lavtrykket der fronten er plassert raskt bli dypere og forårsake en isolert kald storm rett vest for halvøya. Denne stormen vil bli mer intens i løpet av de neste dagene og blir liggende mellom vest og sør på halvøya til fredag da den vil trekke seg mot  i Middelhavsområdet.

Dette vil føre til moderat nedbør generelt og sterk nedbør lokalt, på onsdag og torsdag, spesielt i områdene i Extremadura, vestlige Andalucia og Malaga.

Fredag og lørdag drar uværet nordover til Middelhavsområdet, hovedsakelig i Valencia og det østlige Catalonia. Sannsynlighetsberegninger viser at den kantabriske delen ikke vil bli så hardt rammet på grunn vinden som kommer fra syd. Den sydlige vinden vil føre til at temperaturene vil holde seg ganske høy.

Det er også svært sannsynlig at det blir sterke eller veldig sterke vindkast onsdag i den sørlige delen og fra torsdag i den østlige delen.

Her kan det komme så mye som 100 mm nedbør på 24 eller 48 timer.

 Fra onsdag til fredag forventes det også sterk vind fra nord/nordvest på Kanariøyene.

Det er sannsynlig at stormen begynner å bevege seg mot det sentrale Middelhavet på søndag, slik at Balearene da vil være det mest berørte området.