Ventelister for å få skoleplass

....og 220 søkte på åtte lærerstillinger ved Den norske skole Costa Blanca.

Spaniaavisen

Publisert 16. april 2009 05:30

COSTA BLANCA

Den norske skole Costa Blanca har aldri tidligere hatt så mange søknader om skoleplass. Til tross for økonomiske nedgangstider både i Norge og Spania er det nå ventelister for å komme inn på videregående skole. Rektor Knut Lithell og undervisningsinspektør Nils P. Lie-Gjeseth smiler om kapp med vårsolen i disse dager. Ledelsen ved Norges største utenlandsskole var spente på hvordan de økonomiske nedgangstidene verden over ville slå ut på søknadsmengden for neste skoleår.

– Vi må for aller første gang ha ventelister for videregående skole. Der har vi nå 110 søkere til 105 plasser. Dessuten pleier vi få inn mange søknader i løpet av april og mai. Søknadsfristen var 1. april, men vi vet av erfaring at vi får inn mange søknader også de neste to månedene. I år har vi 82 elever ved videregående skole. Bare 52 hadde søkt innen fristen 1. april i fjor. Med andre ord vil vi ha et skikkelig luksusproblem utover sommeren, og vi vil måtte ta inn elever etter karakterene, sier undervisningsinspektør Nils P. Lie-Gjeseth til Vikingposten.

Les også: Ber Arbeiderpartiet vurdere gratis skole for nordmenn i Spania

Også for grunnskolen er det bra med søkere. Der har de registrert 130 søknader til nå. Her har skolen plass til alle. DnsCB er godkjent for 180 elever på grunnskolen.
– Vi har selv satt et tak på hvor mange elever vi vil ha ved skolen. Selv om vi har godkjente lokaler til å ta imot 339 elever fordelt på grunn- og videregående skole, tar vi ikke inn mer enn cirka 280-290 elever. I tillegg har vi også mange søkere til barneparken. Jeg tror faktisk vi må begynne med ventelister der også, men jeg er noe usikker, sier rektor Knut Lithell.

Både undervisningsinspektør og rektor mener den store pågangen spesielt til videregående skole skyldes fornøyde elever. Dessuten påvirker ikke finanskrisen disse elevene i særlig stor grad i og med at de fleste av dem er i Spania alene. De er ikke avhengige av at mamma og pappa må ha jobb her.

Les også: Rojales-elever øvde inn Grease på tre måneder

– Det eneste vi merker litt nedgang på er søknaden til lærerstillingene. I år har vi kun 220 søkere til åtte stillinger, sier rektor Lithell og smiler.
Tidligere hadde de opp mot dobbelt så mange søkere, men likevel ikke så verst sammenliknet med skoler i Norge.

Den Norske Skolen i Rojales er den andre store norske skolen på Costa Blanca. Mens ”storebror” i nord har rekordsøknad til videregående, opplever rektor Signy Munkeby en ørliten tilbakegang i søknadsmassen for de eldste elevene.

– Vi har litt færre søkere til videregående enn de foregående årene, men vi er vant til at elevene søker senere enn fristen. Totalt sett har vi en søknadsmenge opp mot normalen. Cirka hundre har søkt plass ved skolen til høsten. Så vi regner med å bli samme antall neste år som i år. Rundt 130 elever, sier Signy Munkeby.