NYHETER

Vender tilbake med gla´jazz

Drammensorkesteret «Gyldenløwe Brygge» har besøkt Costa Blanca i en årrekke. Som andre måtte de ta en pause under pandemien, men nå kommer gla’ jazzorkesteret tilbake.


TORREVIEJA

Ved det siste besøket i 2019 gjorde de en eksklusiv «Jazz Dinner» i samarbeid med foreningen Mas Amigos og Hotel Masa. 

– Den store spisesalen med nydelig utsikt mot Middelhavet var fylt til randen av glade mennesker som nøt en bedre middag med toner fra oss. Denne suksessen vil både vi og hotellet gjenta lørdag 15. oktober, sier Erik Fingalsen. 

– Dette blir en spesiell kveld for «New Orleans Jazz Celebration». Og kanskje er vi sterkere og bedre enn noen gang før, tiden under pandemien har vi i alle fall utnyttet maksimalt til øvelser.

Det blir flere anledninger til å høre orkesteret. Både Minnekirken i Villajoyjosa og Sjømannskirken i Torrevieja, henholdsvis søndag 16. oktober og tirsdag 18. oktober, vil få sine egne konserter. 

– Vi har har denne gangen fått med oss egne prosjektkor i begge kirkene. Korene har fått tilsendt noter fra oss og vi vet de øver flittig på låtene, sier Fingalsen.

Han fortsetter:
– Disse konsertene vil bli en konsert litt utenom det vanlige under tittelen: «New Orleans Jazz meets Gospel & Spirituals». Da skal begge disse kirkene fylles med «swinglåter» fra New Orleans og det skal klappes i takt på 2 og 4, eller «afterbeat» som man sier i New Orleans. Både Blues, Gospel og Spirituals var en forløper til New Orleans-stilen av jazz som oppstod tidlig på 1900-tallet. Sammen vil vi vil ta publikum med i en konsert hvor nettopp disse musikkstilene smelter sammen i skjæringspunktet som konsertens tittel bærer bud om.

Finggalsen forteller at spirituals har gitt viktig opphav til jazz og gospel. 

- I tillegg har musikalske tradisjoner fra Afrika, blues, og europeisk musikk som militærkorps, folkemusikk og kunstmusikk bidratt til de levende musikkformene vi finner i Amerika i dag. Konserten vil vise hvordan spirituals ble omdannet fra rene salmer til swingende jazz, call-and-response tradisjonen mellom forsanger og kor, Mardi Gras feiringen i New Orleans, og den evige relevansen som denne musikken har. Konserten blir en slags fortelling på hvordan man endte opp i New Orleans med denne bakgrunnen, forklarer Erik Fingalsen.

Bandet er en gjeng med tidligere dansemusikere og besetningen har bakgrunn fra Gardemusikken Storband, Club7-storbandet og symfoniorkester. 

– «Gyldenløwe Brygge» har en energisk spillestil og vi spiller «swing-jazz» slik de gjorde på 1920 og 30-tallet. Derfor benytter vi også en skikkelig «blåse-tuba» som bass instrument, og da låter det som de første Dixieland-band i New Orleans, avslutter Fingalsen.

Billetter kan man kjøpe i resepsjonen på hotell Masa, eller på nettet til Mas Amigos. Billetter til kirkekonsertene kan kjøpes via nettsidene til Sjømannskirken.

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.