Velger ulik vaksine-praksis overfor utlendingene

Slik blir du innkalt.

Terje Aspdahl

Publisert 5. mars 2021 10:57

COSTA BLANCA

Mens myndighetene i Andalucía ikke vil vaksinere utlendinger som ikke er registrert, velger helsemyndighetene i Valencia-regionen en annen løsning.

Selv de uten sosialforsikring vil nemlig få de to nødvendige stikkene i armen hvis de holder til i Valencia-regionen. Men forutsetningen er slik Vikingposten forstår det, at de har SIP-helsekortet.

Rundt 340.000 utlendinger er bosatt i Alicante-provinsen, hvorav 70.000 er britiske innbyggere. Dette er mennesker som tilbringer lange perioder i provinsen, enten i leide hus eller til og med på hotell, men som ikke har data innen helse fordi de ikke er registrerte.

Hvis de ikke søker om SIP-kortet eller registrerer seg for innvandring, vil de ikke ha rett til vaksinasjon siden det ikke hjelper å ha en privat helseforsikring for vaksinering mot covid-19.

Helsedepartementet vil også vaksinere 1000 amerikanere og 300 canadiere.
Regionsmyndighetene i Andalucía er klar på at utlendinger som ikke har registrert seg og er brukere av det spanske helsesystemet, ikke vil få corona-vaksinen. Det er en nødvendighet for å bli oppført på vaksineplanen.

Les også: Spania kjøper 17 mill. ekstra vaksinedoser

Utlendinger som ikke har en «regulert avtale i Spania» bør henvende seg til konsulat/ambassade for å avklare situasjonen, er beskjeden fra helsemyndighetene, melder flere spanske medier.

Alle som er registrert bosatt i Spania får varsel via telefon når vaksinering er aktuelt for den enkelte.

– Det er viktig at riktig telefonnummer er oppgitt da vi ringer for å informere om hvor den enkelte skal vaksineres. Om man kan vaksineres hos sitt nærmeste helsesenter eller om man skal gå til et annet helsesenter i nærheten av bostedsadressen, sier informasjonsansvarlig ved «covid-19» i Valencia-regionen.

Byråd for utlendinger i Torrevieja, Gitte Lund Thomsen, sier dette om den forestående massevaksinasjonen.

– Kommunen har ingen kompetanse i forhold til vaksineringen. Det jeg kan si er at vi ikke skriver ut «padrón» (bostedsbevis) til de som ikke er resident eller er i en prosess for å bli det. Jeg får henvendelser av mennesker som vil ha «padrón» for å kunne reise hit for å få vaksine. Det kan man ikke. Man får kun «padrón» om man melder utflytting fra sitt opprinnelsesland og blir resident i Spania, sier Lund Thomsen til Vikingposten.