Velger å spare på strømmen etter nytt prishopp

Elektrisiteten blir enda dyrere i Spania - her er elektrikerens sparetips.

Spaniaavisen

Publisert 4. februar 2014 11:11

MADRID/ALFAZ DEL PI

Faste strømavgifter stiger med 18 prosent. Dette er mye høyere enn forventet, og det får følger for mange – som Gunn Vera Jersbu i Alfaz.

Prisen på strøm fra og med januar i år har gått opp langt mer enn forventet. Det var spådd en økning på 10 prosent, men det viser seg nå at økningen er på hele 18 prosent.

Industriministeren José Manuel Soria hadde varslet en tarifføkning basert på forbruk på 2,3 prosent fra 1. januar i år, men en økning av den faste avgiften har ikke vært mye annonsert, noe han blir sterkt kritisert for.

Tvinges til å sette opp prisene i restauranten

Strømmen vil nå bli enda dyrere. Den ble sist endret i august 2013 da staten godkjente en «generell» oppgang på 1,2 prosent. For de fleste forbrukere er 45 prosent av regningen knyttet til forbruk og de resterende 55 prosent regjeringens skatter og avgifter. 

Resultatet av å kutte ned på strømbruk har dermed en forholdsvis liten innvirkning på det faktiske fakturabeløpet til husholdninger månedlig eller annen hver måned.

Sist helg var det demonstrasjoner i 23 byer over hele Spania støttet av 500 foreninger og forbrukergrupper. De krever en slutt på galopperende strømpriser som de kaller «kvelende» og som sliter ekstra på familier som er i en vanskelig økonomisk situasjon. De påpeker at elektrisitet er en nødvendighet og ikke en luksus.

Gunn Vera Jersbu (69) har leilighet i Alfaz del Sol i Alfaz del Pi kommune. Hun oppholder seg i lengre perioder i Spania og merker nå godt at strømprisene har steget.

Finn hjelp i vår bransjeguide her

– Jeg merker at strømmen har blitt dyrere. Strømregningen er nå på cirka 200 euro per gang. Om vinteren har jeg på både gulvvarme og varmepumpe, men jeg har blitt nødt til å redusere bruken. Bare gulvvarme er ikke nok for meg. Jeg har leddgikt og trenger varme. Jeg har eksperimentert litt for å finne ut hva som fungerer best. Jeg slår av varmepumpen om dagen og lar solen varme opp og slår den på igjen om ettermiddagen. Jeg har heller ikke mye varme på badet. Disse tiltakene har gitt meg reduserte regninger som jeg ihverfall må fortsette med nå som strømmer stiger ytterligere, sier Gunn Vera Jersbu (69).

Elektriker Kelvin Braun i Costa Blanca Electrical Services, S.L (CBS) sier at vi som forbrukere selv kan gjøre enkle tiltak for å redusere strømutgiftene. Han anbefaler å bytte til energisparende lyspærer, rense elementet i varmtvannstanken som ofte kan bli forkalket av vannet som fører til mer strømforbruk, være forsiktig med bruk av aircondition og gjør oppmerksom på at det er spesielt de eldre modellene som trekker mye strøm.

– Dette er enkle tiltak som har mye å si for forbruket. I tillegg er det viktig å ikke la varmen stå på for fullt hele døgnet. Det kan være lurt å skru den ned når man går på jobb og er borte mesteparten av dagen, sier Braun som har arbeidet som elektriker for CBS siden de startet opp for syv år siden.