Costa Calma på Fuerteventura. Foto: Canary Islands Tourism
REISE

Velg riktig Kanariøy

Gran Canaria og Tenerife er de mest populære øyene, men det finnes seks andre kanariøyer som tilbyr sitt helt unike miljø.


KANARIØYENE

Billige charterturer frister når sommerværet svikter, og selv i fellesferien kan man finne charterturer til Gran Canaria for en rimelig penge – ikke minst på grunn av at kronen gradvis styrker seg mot euroen. Reisearrangøren TUI bekrefter at mange bestiller sin reise spontant, og melder om 30 prosent flere bestillinger på kort varsel for de to første ukene i juli sammenlignet med samme tid i fjor. Gran Canaria er på deres toppliste over de fem mest populære restplass-destinasjoner denne sommeren.

Her er noen tips for en deilig sommerferie på Kanariøyene, der hver øy har sitt særpreg:

Gran Canaria – den allsidige
Granca er kjent og kjær. Fra gylne sanddyner i Maspalomas til frodige skoger i innlandet. Urbane gleder venter i hovedstaden Las Palmas, hvor man finner en forlokkende miks av kultur, shopping, restauranter og natteliv, samt den vakre Las Canteras-stranden. Amadores og Playa de Mogán er fortsatt barnefamilienes favoritt, mens Playa del Inglés har et eget vannsportsenter hvor man kan leie sykkelbåt og brett.

Maspalomas Dunes på Las Palmas. Foto: Canary Islands Tourism

Tenerife – høyt og lavt
Kanariøyenes største øy har både fantastiske naturopplevelser og et myldrende byliv. Spanias høyeste fjell, El Teide (3 718 moh), ruver over øya, mens på 0 moh kan man boltre seg på populære Playa de Las Américas. Gå heller ikke glipp av sandstranden Las Teresitas, som er en av Kanariøyenes aller vakreste strender og en vel bevart hemmelighet blant lokalbefolkningen. Den ligger litt nord for hovedstaden Santa Cruz, og er barnevennlig, bølgefri og langgrunn.

Kaktuspark på Lanzarote. Foto: Canary Islands Tourism

Lanzarote – naturen former kulturen
Lanzarote er kjent for sitt unike vulkanlandskap og en kunstarv som preger hele øya. Kunstneren César Manrique, som selv var fra øyas hovedstad Arrecife, har skapt flere spektakulære severdigheter som smelter sammen med øyas identitet. Noen av hans mest kjente verk er ferskvannsgrotten Jameos del Agua, utsiktsplassen Mirador del Rio og kaktusparken Jardin de Cactus. Lanzarote er en øy for kulturinteresserte strandelskere som kan sette pris på en øy med egenart.

Timanfaya nasjonalpark på Lanzarote. Foto: Canary Islands Tourism

Fuerteventura – et mekka for strandelskere
Drømmer du om milelange sandstrender med krystallklart vann er dette øya for deg. Strendene i Corralejo og langs Costa Calma glemmer man aldri. Lange dager på stranden, nydelig sjømat og vannsport som vind- og kitesurfing dikterer dagsrytmen på denne langstrakte øya.

La Palma – la isla bonita
Ja, La Palma kalles faktisk «la Isla Bonita» (den vakre øya) og er den frodigste av Kanariøyene. Øya er et paradis for naturelskere og vandrere, med vandringsstier gjennom grønn vegetasjon og praktfulle utsikter. Når natten faller på, kan man også nyte en uforstyrret stjernehimmel, som er grunnen til at La Palma har et av verdens mest prestisjefylte astrofysiske observatorier, Roque de los Muchachos.

La Gomera – langt fra masseturismen
La Gomera er en skjult perle med unik natur og vakre, urørte steder. Her har tiden på mange måter stått stille. Nasjonalparken Garajonay er erklært som verdensarv av UNESCO, og har fantastiske vandringsmuligheter. I havnebyen San Sebastián finner man en autentisk kanarisk småbystemning med sukkertøyfargede hus, åpne trebalkonger og terrasser i en tradisjonell, arkitektonisk stil.

El Hierro – den lille, økologiske øya
El Hierro er øygruppens minste øy, og er kjent for sin bærekraftige tilnærming til turisme og urørte natur. Forvent dramatiske klipper, dype skoger og krystallklart vann. Øya er dessuten omkranset av et fantastisk undervannslandskap som tiltrekker seg dykke-entusiaster fra hele verden. 

La Graciosa – total hvilepuls 
La Graciosa når man bare med båt fra Lanzarote (overfarten tar 30 minutter). Belønningen er Kanariøyenes minst befolkede øy, og man kan trygt si at de som har oppdaget hvor vakker La Graciosa er, ikke forteller det til noen. Lyse pudderstrender, turkist hav og fravær av asfalt gir deg en deilig ro. Perfekt for en rolig og tropisk sommerferie. 

Debatt
Spaniaavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.