Varmen fører til økt flomrisiko i regionen

Advarer mot økt nedbør og flom i Alicante-provinsen.

Spaniaavisen

Publisert 24. oktober 2013 06:29

ALICANTE

Det er klimatologene som mener Alicante-provinsen står overfor en høy risiko for økt nedbør og flom. De høye temperaturene i oktober, den varmeste på 90 år, med temperaturer opp mot 34 grader fører til sjansen for at Alicante- provinsen får perioder med kraftig regn og synkende temperaturer i november har økt. Det dreier seg om det såkalte «drop fenomenet» – gota fría – som fører til store nedbørsmengder og oversvømmelser.

Les også: Får flom når det regner over 10 mm

– Overgrodde raviner vil også forverre situasjonen, sier Jorge Olcina, leder for el Laboratorio de Climatología ved Universitetet i Alicante til avisen Informacion. Forleden advarte Olcina om at dagens forhold med varme og sjøtemperaturer ikke under 24,5 grader er de samme som i 1987 som førte til tunge regnskyll og at elvene Jucar og Segura ble oversvømmet. 

Mangel på bevaring av raviner i Alicante-provinsen forverrer situasjonen. Siden planen om rydding av raviner i provinsen ble redusert i 1997 er de nå overgrodd av ugress og øker risikoen for flom.

Les også: Norsk ektepar satser som frisører i Alfaz

Det jobbes nå med å mobilisere rydding og vedlikehold av raviner og kanaler spesielt i forstedene i Benidorm og distriktet Marina Baixa som er mest flomutsatt. Dette området er også preget av tragedien i oktober 2011 hvor flommen forårsaket dødsfallet til to britiske turister og skadet mange. 

I Alicante by er situasjonen også alarmerende fordi enkelte områder ikke har blitt ryddet siden 2010 og ser ut som en skog . Så langt er det ingen tegn til nedbør og denne situasjonen vil fortsette de neste dagene fordi Spania domineres av vestlige stormer som ikke gir regn, men økende temperaturer. Denne situasjonen fører til at alle byene i Alicante provinsen nå står overfor den samme flomrisikoen.