Vant boligsvindel-sak mot Skatteetaten

Svein Tore Samdal vant på alle punkter mot Skatteetaten i Høyesterett etter å ha blitt svindlet i en eiendomshandel i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 23. november 2009 14:41

MARBELLA/OSLO

Nå kommer det sannsynligvis et klagerush på svindelsaker i selvangivelsen.

Tidligere landslagstrener i langrenn, Svein Tore Samdal, gikk til sak mot Skatteetaten etter at denne nektet ham 881.000 kroner i fradrag i ligningen fra 2005 og 2006. Nå vant han en knusende seier i Høyesterett, melder Skattebetaleren.

Samdal inngikk i 2003 en avtale om å kjøpe to leiligheter i Marbella, og målet var å selge rettighetene videre – med fortjeneste. Imidlertid ble han utsatt for en svindel ettersom det aldri ble noe utbygging av leilighetene, og mannen bak ble senere fengslet for bedrageri. Skatteetaten mente Samdal ikke hadde handlet aktsomt nok, til tross for at han hadde gjort en rekke undersøkelser.

Samdal vant saken i tingretten, men tapte i lagmannsretten. Nå har Høyesterett forkastet lagmannsrettens avgjørelse, og gitt Samdal medhold i at han kan få fradrag. Det får betydning for langt flere enn bare Samdal.

– Jeg var først i køen, og har på en måte kjørt saken for 100-150 andre, selv om det naturligvis blir individuelle saker. Men jeg har nok beredt grunnen, sier Samdal til Adresseavisen.

Tidligere har det vært anslått at nordmennene som har investert i dette prosjektet har tapt omtrent 150 millioner kroner. Disse kan de nå ha rett til å få fradrag for, i likhet med Samdal.

Dommen får betydning for hva nordmenn som er utsatt for svindel kan få fradrag for i ligningen fremover.

– Har du blitt svindlet, og hadde en berettiget tro på at det var for eksempel aksjer, verdipapirer eller eiendom du investerte i, så har du krav på fradrag, sier advokat Therese K. Gjerde i Skattebetalerforeningen.