Valgseier med bismak i Catalonia

President Artur Mas og hans parti CiU har ikke lenger rent flertall.

Spaniaavisen

Publisert 26. november 2012 07:33

BARCELONA

Regjeringen i Madrid trakk trolig et lettelsens sukk da det ble klart at Mas’ parti ikke fikk flertall alene i den katalanske folkevalgte forsamlingen, skriver VG.no.

Skulle Catalonia klare å løsrive seg, kan kravene om selvstendighet bli sterkere også i Baskerland og andre spanske regioner.
I tillegg vil den kriserammede spanske staten gå glipp av store skatteinntekter. Catalonia er landets rikeste region og sto for over 26 prosent av Spanias eksport første halvår i år.

VG skriver videre at Catalonias president Artur Mas (CiU) gleder seg over at separatistene vant valget i den spanske regionen. Men Mas’ eget parti ble straffet av velgerne og mistet 12 av de 62 representantene de hadde i regionsregjeringen.

Selv om CiU fortsatt er Catalonias største parti, er resultatet en skuffelse for Mas. Han hadde håpet på rent flertall i regionalforsamlingen.

Overføringen av skatteinntekter fra Catalonia til andre spanske regioner er en av hovedårsakene til den katalanske selvstendighetstrangen. Myndighetene i regionshovedstaden Barcelona har i årevis klaget over at de må være med og finansiere fattigere deler av landet.