Valenciakysten best i test

Har lavest forurensning  av 21 regioner som er sjekket.

Spaniaavisen

Publisert 23. september 2009 18:58

TORREVIEJA

Av 21 regioner i Spania som er testet av oseanografer, har Valencia-regionen den laveste forurensningen. Turistene stortrives med det rene vannet og de flotte strendene.
– Det er rent og pent både i sjøen og på strendene her. Tidligere har jeg blant annet vært i Tyrkia. Der badet jeg blant brukte bleier og masse avfall, forteller Eivind Bjøranger (29) til Vikingposten.

Idyll i Cabo de Palos – se bildeserie

Sammen med Gudny Standal (25) forlenger han sommeren med en uke på Costa Blanca og nyter noen solfylte dager på stranda. De har testet flere av strendene rundt Saltbyen i løpet av uka

Mens andre kystområder i Spania er plaget av forsøpling, alger og kjemikalier, får sjøen langs Valencia-regionen topp karakter av det spanske oseanografiske instituttet (IEO). Oseanografene i Spania har funnet svært lave nivåer av tungmetaller og kjemiske sammensetninger i regionen. Med et så lavt innhold er sjøen friskmeldt i forhold til både mennesker og dyr, forsikrer forskerne.

Les også: Murcia får lyntog som går i 300 km/t

– At stranda er ren og pen er viktig. Det virker som om det legges en del arbeid i å holde dette i orden selv om turistsesongen for det meste er over. Det setter vi som besøkende pris på. Vannet er litt kaldt i september, men deilig og forfriskende etter noen soltimer på land, mener Gudny Standal.

Hun har tidligere i sommer vært på Mallorca og synes strendene der også var fine.

– Disse kjemikaliene forskerne snakker om merker jo ikke vi noe til etter et kort besøk. Det er likevel betryggende å vite at det ikke bare ser pent ut, men at det også er noen som har forsket på dette, legger Standal til.

Les også: Dette er høstens flynyheter

Metoden IEO har brukt består i å måle nivåene av tungmetall og kjemiske produkter i vannet. Dessuten sjekker de tilstedeværelsen av ville muslinger og rødalger. Begge sistnevnte gir indikasjoner på forurensningsnivået.

Den eneste bemerkningen forskerne har langs Valencia-regionens kyst, er Columbretes naturpark i Castellón. Her er det høyt innhold av cadmium i vannet. Dette tilskrives at øyene er vulkanske og stadig har små utslipp av gassen.