Arkivet

Valencia –⁠ verdt et besøk


VALENCIA

Først de siste årene er Valencia blitt oppdaget av europeiske storbyturister. Byen kan tilby det meste for de fleste. Mest kjent er de spektakulære bygningene i den nye delen av byen. Bydelen kalles ”El ciudad de las Artes y las Ciencias”. Bygninger som operaen, oceanografen og prins Felipes tekniske museum er gjenstand for mange besøkende gjennom året.
Like spennende er rusleturer i det historiske sentrum av byen.

Sentralt finner vi Valencias katedral. Bygget kan føres tilbake til romertiden. Den mektige katedralen har fire forskjellige porter som vender ut mot hver sin plaza. Utenfor én av portene, der apostlene er hugget i stein, møtes hver torsdag en vannjury. Denne juryen har som mål å løse vannkonflikter mellom bøndene i distriktet. Helt siden romertiden har ordningen overlevd. Den eldste juridiske ordningen i Europa er uten juridisk formalitet, men er akseptert av så vel bøndene som styringsmaktene i Valencia. I katedralen finnes også den hellige gral. Sies det. Den ekte. Som ble brukt under Jesu siste måltid med disiplene.

Å gå seg vill i sentrum er ikke vanskelig. Man mister retningssansen i de trange gatene. Det gjør ingen ting, for høydepunkter finnes på hvert gatehjørne. Alt fra luftige, åpne plasser til intime barer og restauranter.

For ikke å snakke om forretninger! Valencia kan tilfredsstille selv den mest kresne kunde. Enten det gjelder mote, kunst eller sko.

Historiske monumenter finnes det også en rekke steder i byen. Det er bare å ta på gode sko for å rekke alle på en spasertur. Det historiske sentrum har overkommelige gangavstander. Gjennom hele byen gikk opprinnelig elven Turia.

Etter en katastrofal flom i 1957, ble elveleiet demmet opp, og er i dag et gedigent parkområde. På grunn av at parken ligger lavere enn gateplanet, byr parken på stillhet i skjønne omgivelser.

Valencia har selvfølgelig en egen tyrefekterarena. Arenaen, oppført mellom 1850 og 1860 etter samme lest som Colosseum i Roma, benyttes til tyrefekting kun et par ganger i året. Ellers arrangeres messer og konserter på denne arenaen. Inne i det historiske sentrum finner vi også markedet. Fra 1200 boder over 8000 kvadratmeter selges kjøtt, fisk og andre matvarer daglig.
Bygget er tydelig arabisk inspirert. Like i nærheten finner du den berømte silkebørsen, La Lonja. Bygget har fra 1996 stått på UNESCO’s verdensarvliste.

Da Vikingposten skulle dra til Valencia, fikk vi gode tips hos reisespesialisten Martin Furs. Det kan lønne seg å gjøre grundige forberedelser til en storbytur. Har man bare en helg til rådighet, er det lett å overse høydepunktene.

Les mer om:

Reise