Utleiemarkedet i Spania fortsatt kullsvart

Kontant betaling under bordet for husleie er fortsatt det mest vanlige, uansett hva spanske skattemyndigheter sier. 

Spaniaavisen

Publisert 28. november 2010 16:48

COSTA BLANCA

Mer enn halvparten av alle utleiere i Spania krever kontant betaling for husleie. Dette i følge en ny studie fra Gestha, som er en del av finansdepartementet.

Hvis dette er tilfellet, unnlater mer enn en million utleiere (55,4 prosent av totalen), å oppgi leieinntekter, i følge undersøkelsen.
Hvem som helst med litt erfaring fra leiemarkedet i Spania kunne ha fortalt dem at dette oppfattes som helt normalt.

På jakt etter bolig – sjekk utvalget her

Funnene i undersøkelsen til Gestha var basert på krysskjøring mellom registre fra skattemyndighetene og boligdepartementet. Førstnevnte, som er bedre kjent som La Agencia Tributaria, har stilt spørsmålstegn ved funnene. De sier funnene er umulig å bekrefte.

De nekter for at dataene som Gestha har benyttet; et estimat over antall utleieboliger fra boligdepartementet sammen med skatteopplysningene fra Agencia Tributaria, er troverdige. Av forskjellige grunner kan ikke disse opplysningene benyttes sammen og er i beste fall misledende, i følge Agencia Tributaria.

Her finner du boliger til leie

Gestha har også funnet ut at myndighetenes forsøk på å forebygge skattesvindel i forbindelse med boligutleie har vært en eneste stor feiltakelse.

Uoppgitte leieinntekter har steget fra 473 millioner euro (3,8 milliarder kroner) til nesten tre milliarder euro (24 milliarder kroner).