Underslaget hos Betanien var flere millioner større enn først antatt

♦ Mye av pengene ble tatt ut i spanske banker. ♦ Safer forsvant i bolig på Costa Blanca på mistenkelig vis.

Terje Aspdahl

Publisert 3. september 2014 19:48

ALFAZ DEL PI

Ifølge en granskingsrapport skal tidligere prest og Betanien-direktør Are Blomhoff ha tatt 21 millioner fra stiftelsen. Det er drøyt seks millioner kroner mer enn anslått.

- Dette har vært planlagt. Omfanget er større enn vi hadde oversikt over, forteller styreleder Christian Hysing-Dahl i Stiftelsen Betanien Bergen til Bergens Tidende.

Nå krever stiftelsens ledelse 28 millioner kroner fra den tidligere direktøren. Dette inkluderer det beløpet som skal være underslått, pluss renter og granskingskostnader.

I tillegg skal stiftelsen få penger fra den tidligere direktørens bolig i Spania, når den eventuelt blir solgt.

Blomhoff skal ha fått intetanende kolleger til å overføre penger til den spanske virksomheten Betanien Fundacion – sykehjemmet i Alfaz del Pi, under påskudd av at midlene skulle gå til vedlikehold. Mye av pengene ble tatt ut i spanske banker.

10. januar ble Blomhoff konfrontert med mistanken om underslag. Betanien gikk til Blomhoff før de tok turen til politiet. Få dager senere skal en safe ha blitt fjernet fra Blomhoffs spanske bolig etter ordre fra ham selv.  Kort tid etter dette var det et innbrudd i den samme boligen, hvor en annen safe ble tatt, skriver BT.

Styreleder Hysing-Dahl sier de ikke kan utelukke at dette var et arrangert innbrudd. Det er ikke kjent hva som var innholdet i de to safene.